Gehakte wintersalade uit het boek Vuur en IJs

wintersalade
Foto: Gehakte wintersalade uit het boek Vuur & IJs

Als er veel kookboeken door je handen gaan dan raak je een beetje gewend aan mooie boeken. Want er zijn er veel mooi. Maar mooi aan de buitenkant zegt nog niks over de binnenkant. Wat dat betreft zijn boeken net mensen. Het lijkt soms heel wat maar als je wat beter kijkt heb je er weinig aan.

Hoe anders is dat bij het boek Vuur & IJs van Darra Goldstein. (o.a. hoofdredacteur van het magazine Cured) Een kook-, kijk- en leesboek over de Scandinavische keuken. Finland, Denemarken, Zweden en Noorwegen trekken aan ons voorbij en hun eetcultuur leren we ondertussen goed kennen. Geweldig lekkere recepten naast heel veel culinaire informatie en wetenswaardigheden. Enfin, ik loop alweer leeg over dit boek en dat deed ik al eerder. Lees mijn recensie bij Kookboekennieuws.

Het boek staat vol met heerlijke recepten. Soms echt heel simpel zoals een snackje van krokant gebakken vel van de zalm. Soms wat ingewikkelder maar allemaal even maakbaar en lekker. Dit recept van een Gehakte wintersalade is niet alleen makkelijk en smakelijk maar ook boordevol vitamientjes die we in de winter zo goed kunnen gebruiken. Wat je o.a. nodig hebt is ciderazijn. Dat is een beetje zoete azijn dus je kunt het ook vervangen door witte balsamico en anders neem je witte wijnazijn en dan roer je dat even los met een klein lepeltje honing.

Snij de groente in hele kleine blokjes. Dat komt de smaak van de salade ten goede en bovendien ben je dan gelijk de stress van de dag een beetje kwijt.
Een grote friszure appel (granny smith), 180 gram geschilde knolselderij en een rode of gele biet van ongeveer een ons (nee, niet gekookt) snijden we in kleine blokjes en mengen die door elkaar. In een apart kommetje maak je een dressing van 4 theelepels ciderazijn, 1 1/2 theelepel dijonmosterd (scherpe mosterd), 1 kleine fijngehakte teen knoflook, een mespuntje zout, wat versgemalen peper, 4 eetlepels olijfolie (de Denen gebruiken 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels raapzaadolie), 1-2 eetlepels ragfijn gesneden platte peterselie en eenzelfde hoeveelheid fijngesneden dille. Roer alles door elkaar. De dille is onmisbaar in deze salade die overigens de volgende dag eigenlijk nog lekkerder is. (Tip: lunch).

Een prachtig kook-, lees- en kijkboek.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *