Gehakttaart met groene olijven

gehaktolijventaart

Mooi hè? En heerlijk. Gehakt-olijventaart. Even beginnen met een dringende tip. De vorm zet je op een bakblik met een stuk bakpapier erop want er loopt vet uit. En als er vet uit een vorm loopt dan wil je echt niet dat hij op een rooster staat. Tenzij je de dag erna toch al helemaal niks te doen had. Dan moet je het zelf weten.
Deze taart heb ik niet zelf bedacht. Hij komt uit het boekje dat je hier beneden ziet. Erg fijn boekje. Maar zoals dat hoort bij een eigenwijs karakter geef je natuurlijk wel je eigen draai aan zo’n taart.
Het fijne is dat je alles helemaal klaar kunt maken en pas op het laatst de taart bakt. Vulling en vorm met deeg apart houden en pas vlak voor het in de oven zetten doe je de vulling in de vorm. Heel erg handig als je na een fikse wandeling thuiskomt en dan alleen nog maar de oven aan hoeft te zetten.

Springvorm van 24/26 cm goed invetten en bekleden met bladerdeeg. De randen tot bovenaan dichtplakken en vooral de naadjes van de bladerdeegplakjes zo goed mogelijk dicht frummelen. Met name op de bodem.
Fruit een fijngesneden ui en een teen knoflook in wat olie tot ze glazig zijn en doe er 400 gram gehakt bij. Rul bakken. Dan erbij: 1 eetlepel tomatenpuree, wat geraspte citroenschil, verse tijm, een klein bosje fijngesneden peterselie, 50 gram ontbijtspek in dunne reepjes gesneden en 150 gram grote gevulde (met paprika) groene olijven in plakjes gesneden. Wat peper, zout en nootmuskaat erdoor en af laten koelen.
Meng in een aparte kom 3 eieren met 1 volle eetlepel volkorenmeel (had ik niet dus gewone bloem gebruikt), 125 ml melk en 100 gram geraspte kaas. Apart zetten.
De met bladerdeeg beklede springvorm kun je afgedekt met plasticfolie in de koelkast zetten naast de afgekoelde vulling en het ei/melk/kaas-mengsel.

En dan komen de eters! Eerst gezellig bijkletsen. Glaasje en praatje. Ondertussen zet je de oven op 180 graden. Als die op temperatuur is doe je de gehaktvulling in de vorm en giet je het ei/melk/kaas-mengsel erover.
Taart op de onderste (niet in het midden!) richel in de oven. Na 30 minuten even kijken. Volgens het recept mag hij 40-50 minuten erin maar dat vonden wij een beetje lang. Dus na 30 minuten de oven uitgezet en de taart er nog een kwartier in laten staan. Dan is hij dus perfect.

KokenKoken

Published by

2 thoughts on “Gehakttaart met groene olijven

  1. Goeie tip van dat bakpapier! Tenzij je dus zo’n siliconenvorm neemt, maar ik vind dat ondingen. Ik ga hem een keer maken, met lamsgehakt van de halal-slager, die draait het door als je erbij staat. En nog even over dat smulfilmpje: dat was even teveel voor me omdat ik aan het lijnen ben (gestopt met roken:( dus 14 kilo teveel).
    Ook zag ik -op zoek naar info over sojabonen- een hele leuke site waar veel informatie en recepten op staan. Vaak zie ik dingen waarvan ik denk: “Wat doe je daar nou mee…”. De oplossing op: http://www.aziatische-ingredienten.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *