Gekarameliseerde uien met hoisinsaus en bier

uienhoisin

Gelukkig heb ik een behoorlijke verzameling leuke glazen potjes want de hoisinsaus die ik kocht zat in een blikje. En ja, je moet toch iets met het restant dat je nog niet gebruikt. Je kunt het nog lang goed houden in de koelkast dus zo’n blikje gewoon aanschaffen. Het is een beetje zoetige saus die vooral in roerbakgerechten met vlees wordt gebruikt. En als marinade. Deze keer doen we er iets anders mee. Deze gekarameliseerde uien doen het geweldig op een heerlijke zelfgemaakte hamburger en uiteraard ook bij ander vlees (van de BBQ). Je kunt ze vooraf maken en in zo’n aluminiumschaaltje (zonder gaatjes hè) even warm laten worden op de BBQ. Maar op kamertemperatuur zijn ze ook niet te versmaden.

Snij vier grote uien in halve ringen en bak ze langzaam in wat boter tot ze zacht zijn. Erbij doen we 2 knoflooktenen uit de knijper, 2 eetlepels bruine suiker, 60 ml hoisinsaus*, 125 ml bier, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel sojasaus en een mespuntje chilipoeder of sambal.
Goed doorroeren en lekker een kwartier laten smoren.

*Doe jezelf eens een plezier en schaf van die handige maatbekertjes aan. 60 ml, 80 ml, 125 ml en 250 ml kun je zo afmeten. En daarna kunnen ze in de vaatwasser. Ik zou ze niet graag missen!

Published by

5 thoughts on “Gekarameliseerde uien met hoisinsaus en bier

 1. neeheeeee dierbare culinette. al eerder gepost: niet nog meer keukenladevullertjes. hoe ‘handig’ het ook lijkt. omdat de meeste vloeistoffen ongeveer even zwaar zijn als water volstaat een keukenweegschaaltje in alle alle alle gevallen. geen afwas. morgen bij de Lidl voor €10.

  1. Nee elbert, Deze keer ben ik het niet met je eens. Er zijn genoeg stoffen die helemaal niet ongeveer even zwaar zijn als water. Kijk maar eens naar het recept van roomkoekjes op deze blog. Room en creme fraiche wijken behoorlijk af. Een keukenweegschaal (en zeker die van de Lidl) mag in geen keuken ontbreken maar ook deze maatschepjes gebruik ik vrijwel dagelijks!

   1. ach domme ik. je hebt uiteraard gelijk. stoffen met vet en/of lucht zijn lichter. daar dient bij het wegen rekening mee gehouden te worden. bij de gewone kokerij volstaat een grove inschattingsmarge, bij banketbakkerij luistert het wat nauwer. en met dank aan Kitty: op naar de AH!
    kamerbewoner werktuigbouwkunde zoon zegt: paaaap, neem de goedkoopste ikeabeker en een stift. meet e.e.a. één keer af. streepjes. klaar. deksels! die jeugd!

    1. Ja Elbert. Laat die jeugd maar schuiven. Een hele goeie tip is dat. Maar ja, zoveel mensen die nog altijd kiezen voor gemak en snelheid. Zelf doen is veel leuker! 😉 En ook Kitty bedankt voor de tip!

 2. Net aangeschaft bij AH: 60, 80, 120, 240 voor € 4,60. Geen rvs, maar hard plastic. Niet zo mooi maar net zo handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *