Gele rijst uit de rijstkoker

Dit is weer zo’n blog waarvan sommigen zullen zeggen: “Gaap gaap gaap, dat wisten we toch al.” Maar juist dan krijg ik achter de schermen nogal eens reacties waaruit het tegendeel blijkt. Dus ik doe hem gewoon.
Het gaat om de gele rijst die wij aten bij de Aangerommelde kip op Thaise wijze. Ooit zag ik eens een pak gele rijst in de supermarkt. Ik heb toen zo hard gelachen dat ik in mijn broek … enzovoort en daarna ben ik nooit meer in die hoek van de winkel geweest om herhaling te voorkomen.
Blijkbaar zijn er dus mensen die niet weten hoe je zelf gele rijst maakt. Doen we even corrigeren.
Voor twee personen doe je 200 gram rijst en 1 theelepel kurkuma samen met 400 ml water in de rijstkoker als je de rijst direct als bijgerecht wilt eten en 300 ml water als je het daarna koud laat worden en gaat gebruiken om te roerbakken later. Oh ja. Ik doe eerst altijd een scheutje olie in de rijstkoker. Vind ik fijn.
Maar goed. Dat was het dus. Nog wel even de rijstkoker aanzetten daarna anders wordt het niks.

Kurkuma is niets anders dan gemalen geelwortel en is het kruid dat kerrie zijn kleur geeft. Er worden zeer magische krachten aan toegeschreven. Google maar even en je weet genoeg. Zo’n potje kurkuma (je mag ook koenjit zeggen) kun je vaker gebruiken dan alleen maar voor gele rijst.
Het heeft een hele subtiele smaak en geeft gerechten een vrolijke kleur. Een half theelepeltje in het water van de nog te koken aardappels is ook leuk en smakelijk. Zeker als je ze daarna bakt. Prachtig!

Alle reden dus om een potje kurkuma te kopen en nooit meer een pak gele rijst.

KokenKoken

Published by

4 thoughts on “Gele rijst uit de rijstkoker

 1. Heb ik ooit eens gekocht zo’n pakje gele rijst, smaakt naar niets.

  Het heet ook wel geurige rijst. Ik doe er koenjit in maar ook wat santen, een sereh stengel en een beetje citroen rasp, maakt het echt lekker en geurig.
  Soms ook een djeroek perut blaadje.

  Verder geniet ik van je recepten en artikeltjes
  Groeten
  Erna

 2. Nope, wist ik ook niet, dus ook hier blijkt dat een verwachte inkopper toch zinvolle informatie kan zijn. Bedankt ;-)!

 3. Wij Surinamers gebruiken ook een klein pakje dat heet masoesa (in een zilveren verpakking) de Jumbo verkoopt dit ook. Dit gebruiken wij om onze rijst geel te kleuren zit ook safraan erin dacht ik en waarschijnlijk ook kurkuma. Maar met het kleine pakje is de rijst echt geel geel niet licht geel. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *