Gemarineerde champignons

champignons

Natuurlijk kun je ook witte champignons gebruiken maar ik vind kastanjechampignons lolliger. Eigenwijs als ik ben heb ik altijd de neiging om champignons even snel onder de kraan schoon te spoelen. Mag niet van DeMan. Dus doe ik het alleen als hij niet kijkt.
Deze zijn netjes stuk voor stuk een beetje schoongeveegd met een keukenpapiertje. Voor vier personen mag je toch wel 700/800 gram champignons hebben. Doe maar 800.
We maken eerst de marinade want die moet even koken. In een pan doe je 2 dl droge witte wijn samen met 1 dl wijnazijn, 2 laurierblaadjes, wat takjes verse tijm of rozemarijn (kiezen, niet allebei), 1,5 dl olijfolie en 7, 8 of 9 (ja dat is nog even een discussiepuntje) tenen knoflook in stukken.
Kook dit alles heel zachtjes en hou de pan gesloten. Kwartiertje later doen we er de champignons bij, een paar eetlepels heel fijngehakte peterselie en flink wat pezo.
Af en toe roeren en nog 10 minuutjes zachtjes koken. De hele zwik kan in een schaal en dan afkoelen en afdekken. Zet in de koelkast en roer één of twee keer per dag om.
Na drie dagen mag je ze eten. Lekker met stokbrood en sla en nog wat verse peterselie of bieslook erover. Als bijgerecht bij BBQ of als tapas ook heerlijk. Brood dippen in de marinade is toegestaan.

KokenKoken

Published by

10 thoughts on “Gemarineerde champignons

 1. Dit is heel erg lekker. Ik ken het maar wist niet hoe het te maken. Overal op internet gezocht. Nu weet ik het dus wel. Maar zoals ik ze heb gegeten waren die champignons altijd warm.
  Heerlijk.

 2. Oei oei oei
  van mijn moeder kreeg ik altijd een boze blik als ik Champions onder de kraan schoon maakte.

  “Daar zijn speciale borsteltjes voor hoor”.

  Champions borstel je schoon.. 😉

  Nou dat gaan we dus klaar maken zaterdag en dan maandag lekker opeten..

  Dank…

 3. Pezo is peper en zout. Pezono is peter, zout en nootmuskaat. Je ziet dat soms in Vlaamse recepten en ik dacht, laat ik dat hier ook eens invoeren. 😉

 4. pezo: leuk! weer wat geleerd.
  qua champignons: door zowel Harold McGee als Johannes van Dam (niet de minsten in kookland) is aangetoond dat champignons echt niet lijden onder een fris spoelbeurtje. Voor de avonturiers is een blindproeftestje natuurlijk een eenvoudige en goedkope uitdaging. Wie proeft het verschil tussen gespoeld of geborsteld? Google vooral op het onderwerp en help weer een broodje aap uit de wereld. Dus ophouden met nuffig papiergeklier en ‘speciale borstel’geworstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *