Gesmoorde groente met crème fraîche en kaas uit de oven

groenteoven1
groenteoven2Ja ik denk, ik zet maar gewoon “groente”. Want je kunt voor deze schotel witlof nemen maar ook prei. Of savooiekool of spitskool. Als je de groente maar in kleine stukjes snijdt en zorgt dat het gaar is. Koken in een klein beetje water tot het zacht is dus. Dan goed laten uitlekken in een vergiet.
Wij maakte deze schotel voor twee personen met vier grote stronken witlof en schepten er ook nog wat blokjes ham door. Doe de uitgelekte groente in een goed beboterde ovenschaal.

Dan gaan we de bovenlaag maken. Klop 200 ml crème fraîche los met één ei. Uiteraard verdubbel je dit als je een grote schotel voor meer personen maakt maar we gaan nu even uit van twee personen. Doe door dit mengsel 75/100 gram geraspte kaas en twee theelepels gedroogde Italiaanse kruiden. Strijk dit zo gelijkmatig mogelijk over de groente. Dan nog twee eetlepels geraspte kaas gemengd met een lepel paneermeel erover. Oven staat inmiddels op 200 graden en daar gaat het 25 minuten in tot het een lekkere bruine bovenkant heeft.

Het is lekker om de smaak van het crème fraîche mengsel aan te passen aan de groente die je gebruikt. Bij prei en kool is het bijvoorbeeld heerlijk om de Italiaanse kruiden te vervangen door kerrie. Je kunt het ook zonder kruiden maken en vervolgens de geraspte kaas vervangen door kleine stukjes blauwe kaas.
Fijne schotel ook om voor een groot deel vooraf te maken. De groente koken, goed uitlekken en in de ovenschaal. Crème fraîche mengsel klaarzetten. Op het laatst alleen nog over de groente doen en de schaal in de oven. Heerlijk met aardappelpuree en een mooi stuk vlees.

Published by

One thought on “Gesmoorde groente met crème fraîche en kaas uit de oven

  1. Heb al veel recepten van je website geprobeerd, en ook “erin” gehouden. Deze is vandaag aan de beurt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *