Gesmoorde witlof

gesmoordewitlof
Wat doe je met witlof? Koken? Hou eens op zeg. Koken doe je een ei. Met witlof kun je heerlijke dingen doen waaronder dit: smoren in olijfolie (of boter).
Halveer de witlof in de lengte en laat dat bittere kontje gewoon zitten. Dan blijft het tenminste een geheel. Haal dat kontje er op je bord maar uit of eet het eens gewoon op. Witlof in een lage pan beetje bakken zodat het mooie bruine randjes krijgt. Regelmatig keren dus en er even bij blijven want het gaat sneller dan je denkt.
Is het rondom lekker bruin dan afblussen met wat bouillon of witte wijn. Lachen is dat want dan kraakt en knalt het als het vuurwerk met oud en nieuw. Sissen, spetteren en protesteren dat het een lieve lust is. Gewoon even volhouden en vooral slechts een klein beetje vocht erbij.
Steeds keren en af en toe wat bijvullen. De bedoeling is dat na 20 minuten alle vocht verdampt is zodat je het vuur wat lager kunt zetten en fijn wat blokjes ham of spek erbij kunt doen. Zijn die warm dan strooi je wat geraspte kaas erover en nog een minuutje het deksel erop.
Lekker met kruimige aardappeltjes en een glas mooie witte wijn.

Published by

2 thoughts on “Gesmoorde witlof

  1. hahaha….je moet dit inderdaad pas maken als je keuken echt heeeeeel hard aan een grondige schoonmaak beurt toe is…..:-)
    maar het was weer heeeeerlijk hoor!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *