Gnocchi met vier kazen uit de oven

Heel lang geleden, toen we nog niet zo kokerig waren als nu, maakten we zelf gnocchi. Dat mislukte. Het werd van alles maar het leek in de verste verte niet op gnocchi. We hielden er een gnocchi-frustratie aan over en hebben daarna nooit meer een poging gedaan. Gelukkig zijn de voorgefabriekte gnocchi vaak van goede kwaliteit. In dit gerecht gebruikten we kant en klare gnocchi en je hoeft ze in dit geval niet vooraf te koken. Ze garen in de saus. Het is een stevige maaltijd voor vier personen.

We maken eerst een tomatensaus. Begin met het fruiten van een fijngesneden ui en knoflooktenen. Je hebt een pan nodig die straks ook in de oven kan tenzij je de hele mikmak overdoet in een ovenschaal. Dat kan ook. Als de ui en knoflook zacht zijn dan mag er wat verse tijm in en een handje basilicumblaadjes. Vervolgens hadden we een potje met 280 gram gegrilde paprika’s (even fijnsnijden) en die mogen erbij. Als je een kleiner potje hebt van zo’n 250 gram dan is dat ook prima. Achtereenvolgens doen we er 700 gram passata, 2 theelepels suiker, 3 theelepels balsamico en een klein kopje water in. Nog wat peper en zout en dan 10 minuten zachtjes pruttelen.
Natuurlijk kun je ook een tomatensaus maken die helemaal naar je eigen smaak is. Altijd je eigen zin doen. Een beetje meer of minder maakt ook niet uit. Zet de oven vast aan op 220 graden.

Na 10 minuten mag er 500 gram gnocchi bij. Duw die een beetje in de saus. Als je het overdoet in een ovenschaal dan moet je dat dus doen voor de gnocchi in de saus gaat.

Dan de kazen. Waar blijven de kazen? Hier komen ze. 200 gram ricotta in kleine dotjes er bovenop doen, 150/200 gram mozzarella in plakjes erop en dan een flinke hand geraspte parmezaan.

De oven staat inmiddels op 220 graden (200 als het een hete luchtoven is). Het gaat er 10/15 minuten in tot de kaas gesmolten is en de zaak bubbelt. Als het uit de oven komt gaat er blauwe kaas overheen. Je mag zelf kiezen welke. Wij kozen gorgonzola. Serveer met nog wat basilicumblaadjes erop en een knisperende groene salade.

Heerlijk met een rode wijn zoals bijvoorbeeld Primitivo Gran Sasso 2018

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *