Goed eten met Dorien Knockaert

Goed eten van Dorien Knockaert

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen
ISBN 978 90 8542 338 6

Najaar. Herfst. Feestdagen in aantocht. Dat wil zeggen: kookboekentijd. Veel kookboeken komen in deze tijd van het jaar op de markt. Heerlijk vind ik dat. Een kookboek is eigenlijk altijd een goed idee om cadeau te geven. Aan jezelf of via Sint of Kerstman aan iemand anders.
Kun je nooit de mist mee ingaan.

Dorien Knockaert, redactrice bij De Standaard, is een jaar lang op zoek gegaan naar de eerlijke en heerlijke keuken. Eten waar niemand last van heeft. En dan hebben we het niet over maagzuur maar over milieu, diervriendelijkheid, natuur en over het onnodig weggooien van eten.
Vijftig vegetarische recepten bevat dit boek en dat is niet iets om van te schrikken. Want Dorien dringt je niets op. Ze vertelt haar verhaal over de zoektocht naar mooi en eerlijk eten. Het boek Goed eten is een verzameling van overdenkingen en ontdekkingen. Haar Vlaamse manier van vertellen doet warm en gezellig aan. Ze weet de geuren en kleuren van het goede leven uitstekend over te brengen.
Ze aarzelt niet om zelf te gaan kijken in varkensstallen en slachterijen. Ze zet je aan het denken want haar pleidooi (of moet ik zeggen advies) om alleen in het weekend vlees te eten is eigenlijk nog helemaal zo gek niet.
Het gaat ook over eten dat kilometers vreet. Over koken met restjes. Over vissen en vooral over de bijvangst.

Geen spoor van betweterigheid. Uitsluitend goede en interessante informatie met prachtige foto’s en recepten om van te watertanden.
Gemarineerde venkel met geitenkaas. Tarte tatin met witlof en knolselderij. Risotto met witte bonen, tomaat en dille.
Het is een boek dat enorm inspireert. Na het lezen hiervan wil je dingen anders doen. Beter en lekkerder. Groente is niet gewoon. Groente is niet een zakje uit de supermarkt. Eten is een feest! En kan dat ook zijn voor onze omgeving en onze wereld.
Dat is wat Dorien Knockaert wil overbrengen. En dat is haar uitstekend gelukt.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *