Mijn Griekse keuken van Efgenia Karampatakis

grieksekeukenHet boek Mijn Griekse keuken lijkt geschreven door een Griekse dame. Althans, dat zou je denken als je de naam Efgenia Karampatakis ziet. Efgenia is echter geboren in het Belgische Genk. Haar grootouders kwamen in de jaren 60 als gastarbeiders naar België. Haar moeder was toen net 8 jaar. Maar haar vader is geboren en getogen in het Griekse Orestiada, een stad in het Noordoosten van Griekenland en het is dus geen wonder dat Efgenia de Griekse keuken door en door kent. Ze is zelfs Grieks restaurant Orestis in Genk begonnen en schotelt haar gasten daar de authentieke Griekse keuken voor.

Het boek Mijn Griekse keuken is een verzameling recepten die zij uit haar hele familie, tot en met haar betovergrootmoeder toe, bijeen heeft gebracht en waar ze hier en daar een persoonlijke draai aan heeft gegeven. Het levert een boek op met heerlijke recepten omlijst door zeer smakelijke foto’s van de gerechten en uiteraard ook van het mooie Griekenland en hier en daar een familiefoto. Na een paar korte inleidende hoofdstukjes krijgen we 8 hoofdstukken met recepten die je vrijwel allemaal doen watertanden. Uiteraard komen ook recepten voorbij die in een echt Grieks kookboek niet mogen ontbreken maar die je waarschijnlijk nooit zult maken. Ik zie het nog niet gebeuren dat ik van de visboer een hele octopus mee naar huis neem. Maar afgezien van die paar recepten is het gros zeer maakbaar en uitnodigend. Makreel met risottorijst uit de oven, Gevulde courgettes met gehakt en citroen-eiersaus of een Kabeljauwhaasje met knoflookpuree. We treffen heerlijke salades en soepen aan en in het hoofdstuk ‘zoet’ een zoete taart van sinaasappel en kaneel en nog veel meer heerlijkheden. Aan het einde van het boek staan kleine recepten zoals olijfolie met pikante peper of tomatengelei. Als afsluiter krijgen we wat basisrecepten en voor wie het aandurft de methode om zelf filodeeg te maken. Een heel handig ingrediëntenregister sluit het boek af.

Al met al een boek met heerlijke en overwegend minder bekende Griekse gerechten die je graag op tafel zult zien verschijnen. Als de zon en warmte van het mooie Griekenland je aanspreken dan is dit boek vol passie en smaak absoluut een aanrader.

Published by

One thought on “Mijn Griekse keuken van Efgenia Karampatakis

  1. […] Het boek Mijn Griekse keuken lijkt geschreven door een Griekse dame. Althans, dat zou je denken als je de naam Efgenia Karampatakis ziet. Efgenia is echter geboren in het Belgische Genk. Haar grootouders kwamen in de jaren 60 als gastarbeiders naar België. Haar moeder was toen net 8 jaar. Maar haar vader is geboren en getogen in het Griekse Orestiada, een stad in het Noordoosten van Griekenland en het is dus geen wonder dat Efgenia de Griekse keuken door en door kent. Ze is zelfs Grieks restaurant Orestis in Genk begonnen en schotelt haar gasten daar de authentieke Griekse keuken voor. Lees verder over Mijn Griekse keuken op Culinette.nl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *