Groentestoof met of zonder gehakt

Alles in één pan is niet alleen makkelijk maar vaak ook heel lekker. Deze groentestoof met gehakt kwam als geroepen want er waren wat groenterestjes die niet genoeg waren voor een maaltijd. Uiteraard kun je deze stoof ook zonder gehakt maken en er zijn veel variaties mogelijk. Zie aan het eind van deze blog welke kant je nog meer op kunt met zo’n pan lekkers. De hoeveelheden moet je met een korrel zout nemen. Gewoon kijken wat er nog in huis is.

Wij gebruikten:

2 uien
2 tenen knoflook
300 gram gehakt
4 middelgrote aardappels
1 blik tomatenblokjes
1 middelgrote wortel
1 groene paprika
1 kleine venkelbol
een flinke hand sperzieboontjes
een bouillonblokje
gedroogde basilicum, rozemarijn, tijm en Italiaanse kruiden
verse platte peterselie
droge witte wijn

De aardappelen schillen en in blokjes snijden. Dat doe je ook met de groente.
Begin met de ui te smoren. Na vijf minuten de knoflook erbij. Dan mag het gehakt erin en dat bak je tot het gekleurd is. Vervolgens gaan de tomatenblokjes erin en daarna alle groente. Aardappel is ook groente dus vandaar dat ik die niet apart  noem. Wees niet te zuinig als het om de gedroogde kruiden gaat. Van allemaal een flinke theelepel is prima. Het bouillonblokje kan erin en de verse peterselie. Twee glazen witte wijn erbij en dan zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Na een half uur kun je aan tafel.
Het is een fijne stoofschotel om vooraf te maken en pas op het laatst op te warmen.

Variaties:

Vervang het gehakt door 125 gram spekblokjes of 125 gram chorizo in blokjes. Pas in dat geval wel op met zout. Eerst  een half bouillonblokje erbij en proeven.

Wat groente betreft kun je van alles gebruiken. Groente die sneller gaar zijn (zoals broccoli bijvoorbeeld) doe je er tien minuten voor het eind bij.

Ga eens de Oosterse kant op. Laat in dat geval de tomatenblokjes en de kruiden weg en gebruik een pakje currypasta en een pakje kokosmelk.

Laat de aardappelen weg en eet de stoof met rijst, stokbrood of couscous.

De volgende dag is het een heerlijke lunch.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *