Groentetaart met licht pittige chorizo

groentechorizo

Veel hartige taarten worden gemaakt met een bladerdeegbodem. Dat gaat niet altijd goed want soms hoor je klachten dat zo’n bodem niet gaar wordt. Weet je wat? Doen we een groentetaart zonder bodem. Deze kan niet mislukken, is redelijk stevig en je kunt er eindeloos mee varieren.

In de #foodybox die verwende foodbloggers een aantal keren per jaar krijgen zat deze keer ook een Licht Pittige Chorizoworst (met paprika, knoflook en peper) van Stegeman. Die kun je natuurlijk zo opsmikkelen of er een heerlijke tapas van maken (plakjes smoren in wijn) maar in kleine blokjes en dan in een hartige taart is ook heerlijk! Als je Chorizo even bakt in wat olie dan komt de overheerlijke geur je tegemoet en het geeft een uitermate fijne smaak aan het gerecht waar de blokjes in verwerkt worden.

Daar gaan we.
Neem een stuk van 175/200 gram Licht Pittige Chorizo en snij dat in kleine blokjes. Bak de blokjes in wat olie tot ze licht gaan kleuren.
Snij een prei, een ui en 2 tenen knoflook heel fijn en bak die mee met de chorizo tot alles glazig is. Daarna 250 gram (kastanje)champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Die mogen erbij en blijf vooral nog even roerbakken.
Er mag wat peper in en wellicht wat kruiden. Ik deed er een halve theelepel piment in. Gewoon doen naar eigen inzicht maar wees voorzichtig met zout vanwege de chorizo en de kaas die er straks bijkomt. Vervolgens laten we de groente/chorizo afkoelen.

Maak een beslag van 50 gram zelfrijzend bakmeel, (of bloem met een halve theelepel bakpoeder) 150 ml melk, 150 ml room, 3 eieren en 100/125 gram oude geraspte kaas. Meng daar het groente/chorizomengsel doorheen.
Ondertussen hebben we een springvorm van 24/26 cm ingevet met boter en bekleed met bakpapier. Door de boter plakt het bakpapier lekker strak tegen de bakvorm. Gewoon erin doen en aan de kanten hier en daar een vouw maken zodat de hele vorm tot bovenaan de rand bekleed is. Daarna knippen we het overtollige bakpapier langs de rand af. Dus niet moeilijk gaan doen met uitmeten enzo. Ik gebruikte een vierkante vorm die ietsje te groot is dus daarom werd de taart iets minder hoog. Geeft allemaal niks.

Het mengsel in de bakvorm doen en in het midden van een oven van 180 graden zetten. Na 25/30 minuten kijk je of de taart gaar en bruin is. Als je twijfelt kun je altijd even met een scherp mesje in het midden prikken. Als het er droog uitkomt is de taart gaar. Laat vooral even op kamertemperatuur komen voor je hem gaat aansnijden. Met een groene salade als hoofdmaaltijd maar in kleinje puntjes ook niet te versmaden bij de borrel.

Eindeloze variaties op deze taart:
Olijven, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, gerookte vis (makreel), hamblokjes, gekookte aardappeltjes en verzin het vooral zelf.
Een uitstekende taart om kleine restjes groente en andere zaken in te verwerken en ook de volgende dag heerlijk bij de lunch.

Pssssst. Weet je dat je bij de Familie Stegeman heel lekker kunt lunchen?

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *