De Grote Kleyn van Onno Kleyn

de grote kleyn
Heb ik weer. Een recensie schrijven over een boek waar eigenlijk alles al over gezegd is. Het is natuurlijk mijn eigen schuld. Ik had direct na het uitkomen mee moeten hollen, rennen en vliegen met de vlugschrijvers om er zo snel mogelijk iets over te zeggen. Dat heb ik niet gedaan en nu zit ik dus met het feit dat iedereen al uitgebreid heeft laten weten hoe geweldig, compleet, bijzonder, leuk, informatief en interessant De Grote Kleyn is en heb ik het nakijken.
Volgens de samenvatting bevat het boek “essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers van Nederland” en completer dan dat wordt een beschrijving niet. Het boek is een must en niet alleen voor koks en kokers maar vooral ook voor alle eters. Althans, voor die eters die het interessant vinden meer te weten over wat ze in hun mond stoppen.

Er zijn nog maar weinig mensen die het boek helemaal gelezen hebben. Het is ook niet niks om 1008 pagina’s tot je te nemen. Alhoewel Onno Kleyn zo fijn en geheel in zijn eigen stijl schrijft dat het moeilijk is om het boek weer weg te leggen als je er eenmaal aan begint. Maar bladeren en steeds een ander stukje lezen is toch wat de meeste mensen doen. Ik ook en zo weet ik nu van welke kaas je wel of niet de korst kunt eten. Aangezien ik dol ben op kaas is dat belangrijke informatie. Vervolgens ben ik nu wel op zoek naar een Italiaans kaasmolentje met gaatjes als hobbithuisjes en weet ik dat je de lever van een ijsbeer nooit moet eten. Altijd afslaan als de ober dat als dagschotel aanprijst.

Behalve al die geweldig fijne en fijngeschreven informatie over echt van alles en nog wat bevat het boek 125 recepten met wijnadvies. De recepten hebben een eigen register achterin het boek naast een onderwerpenregister en een lijst met geraadpleegde literatuur. Noem mij maar gek maar zo’n lijst vind ik op zich al interessant. En eindelijk weet ik wat ik weten wilde over peper(s) en vervang ik het nergens verkrijgbare verse kerrieblad dus nooit meer door een theelepeltje kerrie en lach ik minzaam als iemand zegt dat ik niet in extra vierge olijfolie moet bakken.

Het is een boek om geestelijk op te slurpen. Een totaal genietboek waar je uren, dagen, maanden, jaren mee zoet bent. Een bom van kennis, kunde en vermaak die de komende winter draaglijk zal maken hoe koud en ijzig die ook zal zijn. En dan de pareltjes nog. De pareltjes van zinnen die ik in mijn opschrijfboekje overneem om ze niet te vergeten. Als het over minder vlees eten gaat bijvoorbeeld:
“Vlees afwijzen is een luxe die de luxe van vlees eten opvolgt en hem overtreft.”
Niet gewoon mooi. Prachtig.

De eerste druk is bijna uitverkocht en de tweede komt er snel achteraan. Het boek zal ook als e-boek verschijnen. Dit op verzoek van blinden en slechtzienden. Maar hoor je niet tot die groep, doe jezelf dan het enorme plezier om de hardcover aan te schaffen.
Dit boek is verplichte kost voor alle eters in Nederland.

Wie dit boek met handtekening van de meester zelf wil aanschaffen (tip voor de feestdagen) kijkt op de website van Onno Kleyn. Klik op de cover van het boek hieronder voor meer informatie.

De grote Kleyn – culinair compendium

Via de reguliere boekhandel is ook een optie maar weet wel dat het boek meer dan 2 kilo weegt.

En online is het uiteraard ook verkrijgbaar.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *