Hachee zoals oma die maakte

Stoofpan

Als je weer eens een stoofpan koopt, neem er dan eentje met zo’n ingedeukt deksel zoals op het plaatje. Want waar is dat voor? Om water in te gieten. Zowel op het gas als in de oven kun je zo’n deksel regelmatig volgieten met water. Door het temperatuurverschil binnen en buiten de pan krijg je condens aan de binnenkant van het deksel. Dat drupt op je stoofschotel en daardoor blijft het gelijkmatig vochtig.
Voor deze hachee van grootmoeder hoeft dat niet. Die roer je regelmatig om zodat je even met je neus boven de pan kunt hangen. Want het is de echte hachee van vroeger. En om het je makkelijk te maken heb ik alles uitgeteld en kun je het gewoon precies nadoen. Mislukken uitgesloten!
Om te beginnen doe je twee vleesbouillonblokjes in een beker en giet daar kokend water op. Je maakt dus een klein beetje hele sterke bouillon.
Een kilo riblabben (geen sukadelappen!) in grote dobbelstenen en op kamertemperatuur. Uien afwegen tot je een kilo hebt met schil en dan pas schillen en kleinsnijden.
Bak de dobbelstenen vlees (in boter) in twee of drie porties snel rondom bruin en even apart zetten. Als er veel vocht uit het vlees komt dan snel een dikke prop keukenpapier door de pan, weer boter erin en volgende portie braden. Daarna in dezelfde pan de gesneden uien op hoog vuur bakken. Blijven roeren zodat de uien rondom goed en gelijkmatig bruin worden. Ze mogen best een lekker kleurtje krijgen.
Zijn de uien bruin dan gaat het vlees erbij en de beker bouillon. Vul de beker, waarin waarschijnlijk wel wat bouillon is achtergebleven, steeds met heet water en doe dit bij de hachee tot deze net niet onder staat.
Dan in de pan: 2 grote laurierbladen, 7 kruidnagels, 15 zwarte peperkorrels, een eetlepel suiker en anderhalf borrelglaasje witte azijn.
Roeren en zachtjes aan de pruttel brengen. Deksel erop, af en toe roeren. Na 2 uur ruikt het hele huis naar hachee zoals oma die maakte. Wil je een wat dikkere hachee laat dan het laatste half uur het deksel van de pan.
Tip: Eerst de helft invriezen en dan pas de andere helft op tafel. Anders gaat het in één keer op.

Published by

11 thoughts on “Hachee zoals oma die maakte

  1. Zoals de Eetschrijver dan pleegt te zeggen: Great Minds Think Alike. In grote lijnen komen onze recepturen overeen (http://is.gd/6Ko2f) alleen bereidde ik de helft zodat het – inderdaad – in één keer op ging…

  2. Ah wat klinkt dat lekker. Morgen naar het begrafenis van groot-oma (97 jaar). Ik maak dit zeker deze week, en we zullen aan haar denken.

  3. 7 kruidnagels in 1 pan vlees leek me gewaagd. Zelf maak ik een redelijk lekkere hachee met 2, hooguit 3, kruidnagels. Maar gisteren heb ik de hachee gemaakt met 7, zoals oma het zegt. En … de hachee is heerlijk, veel lekkerder en veel voller van smaak dan hachee die ik zelf altijd maakte.

        1. Nou nee. Maar je hebt eetlepels en eetlepels. Je kunt er altijd nog een beetje zout extra bijdoen. Maar even wachten tot het bijna klaar is.

  4. Ik had na flink wat jaren te hebben overgeslagen, wel weer eens trek in hachee. En helaas heeft oudlief zijn overheerlijke recept mee in zijn urn genomen, dus dan maar zoeken. Volgende keer moet ik maar meteen naar jouw site gaan in plaats van door alle hachee-hits door te bladeren. Weet ik tenminste meteen dat ik goed zit. 🙂

  5. Lijkt me lekker, maar kan de peperkorrels niet goed plaatsen, en zou me iets meer inhouden met de azijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *