Ham-kaas muffins

Je neemt een bestaand recept. Je past het een beetje aan en je hebt een nieuw ‘eigen’ recept. Zo gaat dat soms. Het recept voor de muffins met ham en kaas vond ik bij een margarinefabrikant. En je begrijpt wel wat die erin doen. Dat doen we dus niet. Bovendien merkte ik dat het recept hier en daar wat beter kon. Men spreekt in het originele recept van een beslag. Dat is het beslist niet. Het wordt een deeg. Een heel stevig deeg. De keukenmachine wist er even geen raad mee want ik had de boter en de eieren met de beslagklopper gemaakt. Maar die komt er na het toevoegen van de bloem echt niet meer doorheen. Al doende paste ik de hoeveelheid melk aan en het gevolg was dat er twaalf geweldig lekkere en heel stevige hartige muffins uit de oven kwamen.
Kom, daar gaan we.

100 gram ham in kleine stukjes (ik had dunne plakken)
75 gram heel zachte boter
2 eieren
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel chilipoeder of iets anders pittigs naar keuze (peper uit de molen is ook prima)
150 ml melk
100/125 gram geraspte oude kaas (bewaar een beetje om voor het bakken over de muffins te strooien)

Ik bakte ze uiteraard in een muffinvorm maar dan wel met een papieren cakevormpje erin. En ook die vet ik in met een kwastje en wat olie. Bak je ze zonder papieren vormpje dan de muffinvorm goed invetten en met bloem bestrooien.

De oven op 200 graden.
Eerst gaan we de boter en de eieren goed kloppen. Dat mag met de garde maar met een mixer kan natuurlijk ook. Daarna gaat de bloem erbij samen met het bakpoeder en de chilipoeder. Roer het met een pollepel door elkaar en giet er dan beetje bij beetje de melk bij. Als laatste gaan de ham en de kaas erbij. Je hebt nu al je spierballen nodig om het deeg goed te mengen.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het deeg. Dat ging het makkelijkst met twee lepels. Je zou er zelfs balletjes van kunnen maken met je handen maar ik vond die slordige bovenkant wel leuk. Dat worden lekker knapperige randjes. Strooi er voor het bakken nog wat geraspte kaas over. Het originele recept zegt dat ze 15 minuten de oven in gaan maar dat was echt niet voldoende. Laat ze maar rustig 25 minuten staan. Daarna met een scherp mesje erin prikken. Je ziet dan dat ze goed gaar zijn. Bij mij bleef de muffin aan het mesje hangen. Had ik er gelijk eentje om te proeven!

Het is een hele stevige hap en je kunt ze goed invriezen.
Uiteraard kun je fijn variëren door bijvoorbeeld salami te kiezen in plaats van ham. En door te experimenteren met verschillende soorten kaas.
Volgende keer doe ik het deeg in een groter platte ronde vorm (denk boterkoek) en bak het als een taart. Moet kunnen.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *