Recepten uit kooktijdschriften of op websites van supermarkten zijn er meestal op gericht om je meer te laten kopen dan je nodig hebt. Vaak met het argument dat iets in de aanbieding is. Maar als je de hoeveelheden koopt die je echt nodig hebt ben je vaak nog goedkoper uit en gooi je niks weg. En ze vinden het ook fijn om hun eigen kant en klaar zakjes en pakjes in een recept te verwerken. Let er maar eens op.
Zo ook het recept Hamlappen uit de oven uit de Allerhande. Als je doet wat er staat eet je drie dagen hamlappen. En hoe weet je nou of je daar wel zin in hebt? Grote kans dat een deel niet opgegeten wordt en laten we daar nou eens op gaan letten. Goed voor de wereld en ook goed voor je portemonnee. Bovendien gebruikt het originele recept van de bijzaken zoals de uien, de wijn etc. ook meer dan nodig terwijl dat waarschijnlijk niet opgegeten wordt. Het is alleen nodig om de hoeveelheid van 1 kg hamlappen te maken.
Het is wel een lekker recept maar dan met de hoeveelheden voor één maaltijd. De Man kookte en die begreep niet dat er geen knoflook gebruikt werd. Om van wat verse kruiden maar niet te spreken.
Dit is wat hij deed:
Voor twee personen 300 gram hamlappen in vier stukken. Peper en zout en wat bloem erover en even bruin bakken in de koekenpan.
Leg ze in een ingevette ovenschaal en doe er 150 ml witte wijn bij, wat laurierblaadjes, verse tijm en 2 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden. Bak dan in de koekenpan een grote ui in halve ringen en doe die over de hamlappen.
Goed afdekken met aluminiumfolie en 45 minuten in een oven van 200 graden.
Eigenlijk kun je het dan op tafel zetten maar De Man koos ervoor om de hamlappen met ui even warm te houden en het vocht nog even op te koken met nog wat wijn, mosterd, honing en een dot crème fraîche.
Wij aten het met een aardappelgratin en gesmoorde witlof. Zeer voor herhaling vatbaar.
Ahhhhh, heerlijk hamlappen. En, gelukkig een recept voor 2 personen, ook daar eet ik meestal 2 tot 3 dagen van.
Ik moet alleen bekennen dat ik de hampappen uit de 70-er jaren lekkerder vind dan die van tegenwoordig. Mijn moeder maakte ze vaak en dan viel het als boter uit elkaar. Ook vond ik het altijd een beetje op kip lijken. En dat is tegenwoordig niet meer zo. Ik ga het toch maar weer eens maken en idd, dan in de oven.