Het culinaire ABC van Ronald Hoeben & Harold Hamersma

culinaireabc

Na ontvangst en snel doorbladeren van dit boekje was mijn eerste gedachte: “Waarom zo dun?” Want al na één pagina smaakt dit naar meer. Liefst iets van rond de 600 pagina’s ofzo.
Maar na zorgvuldiger bestudering snap ik waarom dit een dun boekje is. Je leest het niet in één adem uit. Want je hebt die adem hard nodig om te gniffelen, lachen, schateren, schrikken, snikken en af en toe een beetje te hyperventileren.
In tegenstelling tot veel amateur woordgrapjesmakers zijn Ronald Hoeben & Harold Hamersma echt hilarisch grappig en superscherp. Alhoewel er ook woordverklaringen voorbijkomen die je even pas op de plaats doen maken en je nadenkertje een duw geven. Het was verleidelijk om een paar voorbeelden uit het boekje te noemen maar ik doe het niet. Zelf lezen!

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Dit boekje maakt dat sommige dingen nooit meer zonder lachen bekeken kunnen worden. Een amuselepel bijvoorbeeld. De eerstvolgende keer dat ik zo’n ding krijg moet ik vast lachen en alleen lezers van het Culinaire ABC snappen waarom. En het hele woord komt in het boekje niet voor. Wordt alleen even aangestipt bij het woord “Lepel” en dat is al genoeg om zich in je hersens vast te haken en nooit meer los te laten.
Wilde rijst! Volgende keer in de supermarkt dus niet kijken naar die pakken. Dat kan echt niet meer. En dat je voor eeuwig een ander woord hebt voor Prosecco. Allemaal de schuld van Ronald en Harold.
Het ultieme cadeau om te geven aan culisnobs of aan mensen met humor. Die twee zijn over het algemeen niet dezelfde personen.
Maar koop het vooral voor jezelf. Zo leuk! Ook als e-boek verkrijgbaar.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Published by

5 thoughts on “Het culinaire ABC van Ronald Hoeben & Harold Hamersma

    1. Wat is het? Een culinair ABC. Een culinair woordenboekje met louter grappen. En het komt vast niet in de nieuwsgroepen. Voor zo’n bedrag koop je zo’n boekje toch.

  1. je hebt gelijk: veel te dun
    ik zou wel zo’n jaarkalender van ze willen hebben met elke dag een snedig en humoristisch uitlegje of mening over van alles. want in de culi- en kookwereld kom je toch een partijtje overbodigs en flauwekul tegen! waarom staat jouw recensie trouwens niet op de site van de uitgever? zijn ze vast blij mee….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *