Het grote granenboek van Ghillie James

grotegranenboek

Zullen we eerst de minpunten doen? Hebben we dat maar gehad. Er staan in dit boek graan- en rijstsoorten waar ik nog nooit van gehoord heb. Nu ben ik geen deskundige dus dat zegt misschien niets. Maar ik denk ook niet dat je ze makkelijk ergens kunt kopen. Sterker nog. Ik denk dat je ze ook moeilijk niet kunt kopen.
Dat maakt de recepten met deze bijzondere graan- en rijstsoorten minder toegankelijk. Ach, er zal altijd wel een alternatief te bedenken zijn en wie weet, als je op een verre vakantie bent kom je wellicht deze soorten wel tegen. En de beschrijving van Trahana en dat het bij iedere goede Cypriotische winkel te koop is hebben we ook niets aan. In de verste verte geen Cypriotische winkel te bekennen hier.

Gaan we nu over naar de pluspunten. Dit mooie grote boek (hardcover) staat boordevol informatie over alle soorten graan en rijst die je maar kunt bedenken. Na bestudering van dit boek heb je geen vragen meer en weet je alles. De Engelse kok (en in Singapore wonende) Ghillie James heeft een naslagwerk van formaat afgeleverd. Bovendien staat het boek propvol recepten die prima te maken zijn en toch zo heel bijzonder. Uiteraard staan er wat bekende recepten in maar veel zijn erg origineel. En van alles wat. Ontbijt, soepen en voorgerechten, bijgerechten en salades, maaltijdsalades, hoofdgerechten, nagerechten en zoetigheden.

Van een graan- en zadenbrood zonder kneden tot Geurige groentebiryani (een Indisch rijstgerecht). Filopastei met venkel en rijst. Kikkererwtensalade met rode biet, sinaasappel en firik. Firik? Ja, dat is het nieuwe Quinoa. En aangezien Firik nog nergens te koop is vervang je dat gewoon door Quinoa. Straks, als alle superfoodgekkies zich op de Firik hebben gestort, is het waarschijnlijk normaal verkrijgbaar. Alleen niet meer betaalbaar want zo gaat dat met die dingen.
Wacht, ik noem nog even een paar recepten. Kiprisotto met spek en pompoen. Speltrisotto met mediterrane groente. Brosse repen met zomerfruit. Witte-chocoladecrispy’s. Salade van geroosterde tomaten en paprika, amandelen, linzen en rijst. Lui maisbrood met courgette en zongedroogde tomaat. Ik weet zeker dat wij nog heel veel uit dit boek gaan koken. Afgezien van de minder makkelijk verkrijgbare granen en rijstsoorten zijn de recepten echt allemaal even geweldig. En nu snel op zoek naar gepofte rijst want de witte-chocoladecrispy’s met gepofte rijst en fruit (aardbeien of blauwe bessen uit de vriezer) ga ik heel snel maken.

Uitgave van Fontaine uitgevers. Op hun webpagina van dit boek kun je een inkijkexemplaar downloaden met een paar recepten. Nu direct doen zou ik zeggen! Dan zie je direct dat dit boek zeer de moeite waard is.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *