De hoeveelheden groente die je gebruikt in ratatouille luisteren niet zo nauw. Althans, niet in die van mij. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Provence en wordt daar zowel koud als warm gegeten. Hoofdingrediënten zijn aubergine, courgette, tomaat, ui en knoflook. Verder kun je er van alles aan toevoegen en er helemaal je eigen ratatouille van maken. Trek je vooral niets aan van mensen die zeggen “dat het zo niet hoort”.
Laten we een grote pan Hollandse ratatouille maken. Je kunt wat je over hebt makkelijk invriezen maar deze keer maken we er de volgende dag nog een andere schotel mee.
Snij een grote aubergine en twee kleine (of een grote) courgette in blokjes. Snipper 3 uien en snij een rode of een groene paprika in stukjes en ook 5 stengels bleekselderij. Smoor de courgetteblokjes in wat olie en haal ze na 10 minuten uit de pan. In diezelfde pan smoor je nu de paprika, de bleekselderij en de ui. Er mag uiteraard nog wat olie bij als dat nodig is. Doe een kilo in stukjes gesneden tomaten bij de paprika/ui en doe dan de courgette weer in de pan samen met de aubergineblokjes.
Je kunt in plaats van een kilo verse tomaten ook twee blikken tomatenblokjes nemen. Wie erg dol is op tomaten kan voor de smaak nog een eetlepel tomatenpuree toevoegen. Als laatste doen we er 5 tenen in grove stukken gesneden knoflook bij samen met wat zout, verse of gedroogde tijm en een laurierblad. Als er wat vocht nodig is dan nemen we uiteraard een glaasje droge witte wijn. Eerst een half uurtje met het deksel op de pan smoren en daarna mag het deksel eraf en laten we het vocht voor een groot deel verdampen.
Wij aten het met een omelet met kruiden en hamblokjes. Het is ook zeer smakelijk als voorgerecht met een fijn stuk stokbrood. Het mag warm maar op kamertemperatuur, zeker op zonnige zomerdagen, is het ook heerlijk. Om nog maar niet te spreken van een bakje mee als lunch naar het werk.
En de volgende dag is het nog lekkerder. Heb je een pannetje ratatouille over? Maak er een stevige maaltijd van door er een grote pot bruine of witte bonen (eerst uitlekken) doorheen te doen. Als er dan ook nog een aantal kleine gebraden gehaktballetjes aan toegevoegd worden dan is het met recht een Hollandse ratatouille.