Hutspot anders

Ziet dit er smakelijk uit? Niet echt. Toch is het dat wel. Als ode aan het Leidens Ontzet van dit weekend dit eetidee. Niks bijzonders eigenlijk.
Gewoon stamppot peen en uien maar dan net ietsje anders. Die rookworst doen we niet en dat klapstuk ook niet. Veel te vet en de stamppot zelf ligt al behoorlijk zwaar op de maag.

Kook de aardappelen samen in een pan met wortelen die ietsje kleiner gesneden zijn (want anders worden ze niet tegelijk gaar). Gewoon zo’n 20 minuutjes koken en dan grof stampen met boter en hete melk en een dikke theelepel mosterd. De uien? Ja, die uien bakken we ondertussen lekker bruin in de koekenpan met een scheutje ketjap en die scheppen we daarna pas door de stamppot heen of erover. Dit maak je dus niet met van die voorgesneden vieze bakjes uit de supermarkt. Die uien zijn machinaal gesneden en vaak heel bitter. Gewoon zelf even de snijplank uit de kast halen. Lekker met een hamburger uit de grillpan of kleine gehaktballetjes maar op een luxe dag doen we geroerbakte reepjes biefstuk erbij.

Published by

6 thoughts on “Hutspot anders

 1. Ik ben, net als mijn ouders en grootouders, in Leiden geboren en getogen.
  Mijn moeder maakte de hutspot ook niet met klapstuk, maar met goede runderlappen die uren stonden te sudderen compleet met laurierblad enz. , zoals het hoort.
  Ze kookte de hutspot op 2 oktober, en op de 3e stond de enorme pan hutspot-voor-een-man-of-vijftien uren lang op een pan kokend water weer op te warmen.
  Het recept zoals dat in 1574 geweest zou kunnen zijn heb ik in een logje van vorig jaar staan en het staat nu op mijn website, bij oktober natuurlijk.

 2. winter is stamppot. Weet iemand of een pompoen ervan houdt gestampt te worden? deze hutspot klinkt heerlijk zeg.
  karin

 3. lekker, Cornette. Ik ga trouwens voor het sudderrundvlees erbij. Maar niet door de week.
  Kun je ook een keer een goed en vooral duidelijk recept voor het maken van boerenkool geven. Het is me nog nooit gelukt om dat fatsoenlijk te maken. please….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *