Indiase tomatensalsa

In 2010 en 2011 volgden we een kookcursus van vijf dagen bij de toenmalige zomerkookschool in Scheveningen. Helaas is die er niet meer. Iedere dag had zijn eigen thema. Het waren pittige dagen onder leiding van chefkok Wouter Udo. In de ochtend waren er excursies en na de lunch verdeelden we de taken en begon het uitgebreide koken. Ergens in de tweede helft van de middag was er altijd wel een glaasje wijn. Uiteraard aten we ook alles zelf op, vaak met een bijpassende wijn erbij. Ik kan je vertellen, het einde van zo’n dag moesten we nog met twee trams naar huis en dan zakten we bij de halte wel door onze hoeven. Het tweede jaar boekten we dan ook een hotel om de hoek. Pure luxe was dat!
Maar om een lang verhaal kort te maken (eindelijk komt ze dan ter zake hoor), ik liet wat foto’s op twitter zien van gerechten die we gemaakt hadden en die trokken wel de aandacht. Recepten dus!

Op een dag dat we de “wereldkeuken” deden maakten we o.a. Indiase tomatensalsa. Ik neem het recept letterlijk over uit de cursus. Doe ik ook eens een keertje netjes een lijstje en een recept. Let wel, dit is voor 10 personen. Dat moet je niet al te serieus nemen want het is echt overal lekker bij. Bij vlees, bij vis, bij groente en zelfs op een boterham met kaas. Bij de BBQ, als groentedip of gewoon met chips of taco’s is een schaaltje zo leeg. En je kunt het prima een aantal dagen bewaren in de koelkast. Onder het recept mijn aanvullingen.

Ingrediënten:
een flinke scheut olijfolie
een volle eetlepel komijnzaad (djinten)
een 1/2 koffielepel anijszaad
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 dl witte wijn
2 blikken tomatenblokjes van 400 gram
2 eetlepels crème fraîche
peper, zout
een koffielepel suiker
een mespunt chilipoeder of -vlokken
1 koffielepel korianderpoeder (ketoembar)
1 koffielepel garam masala

Laat in een ruime steelpan de olie heet worden. Roer het komijnzaad en anijszaad er een paar tellen door, voeg dan meteen de gesnipperde sjalotten en knoflook toe en laat licht kleuren.
Blus met de witte wijn en laat 1 minuut koken. Roer dan de tomatenblokjes, crème fraîche, peper, zout, suiker, chilipoeder, korianderpoeder en garam masala erdoor en laat al roerend inkoken tot een dikke massa. Dit duurt ca. 20 minuten.
Kan warm of koud gegeten worden.

Mijn aanvullingen:
Een koffielepel zit tussen een theelepel en een eetlepel in. Het is dus iets meer dan een theelepel.
Kies echt anijszaad en geen anijspoeder. En dat laatste al helemaal niet uit zo’n potje van een bekend merk want dat smaakt echt nergens meer naar. Anijszaad is de moeite waard om in huis te hebben.
Zoals de salsa hierboven staat is hij niet al te pittig en voor iedereen eetbaar.
Wil je het pittiger voeg dan wat meer chilipoeder/vlokken toe.
Maak het vegan en lactosevrij door de crème fraîche te vervangen door kokosroom.

Recept: Wouter Udo.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *