Herfst, winter, regen, koud, griep, verkouden. Maar ook stoofschotels, stamppotten, kachel aan, rode wijn en pittige soepen. IJskoude handen en voeten en dan helemaal warm worden van een hele stevige pittige soep.
Deze overheerlijke Indische Bruinenbonensoep komt uit het boek Herman over bonen.
Wie graag peulvruchten eet heeft dit boekje in de kast want er staan uitermate fijne recepten in. De Indische Bruinenbonensoep is zo’n recept en natuurlijk gaan we hier en daar een beetje eigenwijs zijn. Maar niet teveel want er valt niet veel aan te verbeteren, aan deze hartverwarmende maaltijdsoep. Alhoewel? Er kan altijd een foutje in een recept staan, nietwaar?
Snij 200 gram speklappen in smalle repen en bak ze in wat olie tot ze krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken.
Verhit wat olie in een soeppan met dikke bodem en fruit daar 5 fijngesneden sjalotjes in samen met 3 fijngesneden knoflooktenen en het in dunne ringen gesneden wit van een prei. Laat lekker even zweten en schenk er dan een halve liter kippenbouillon bij.
Ondertussen hebben we een pot van 450 gram (uitlekgewicht) bruine bonen uit laten lekken en die bonen doen we in de soep samen met 2 stengels citroengras. Die hebben we wat ingesneden hier en daar zodat de smaak lekker in de soep kan trekken.
Vervolgens doen we ook een stukje laos (3 cm en geschild) en een in ringetjes gesneden rode peper in de soep alsmede de stukjes speklap.* Laat een half uurtje heel zachtjes trekken.
Haal het citroengras en de laos eruit en maak de soep af met 3 theelepels sambal oelek en 2 theelepels sambal djeroek ** en een klontje boter.
De soep garneren we met heel fijngesneden bosui en wat gebakken uitjes. Tot zover het recept.
De speklappen. *
Herman bakt de speklappen en laat die uitlekken maar doet ze vervolgens nergens meer in de soep. Klein foutje in het recept. Ze mogen rustig een half uurtje meetrekken want dat komt de smaak van de soep ten goede en bovendien, waarom heb je anders die stukjes speklap uitgebakken?
Dan de sambal djeroek.** Dat is een sambal van rode peper en limoen. Er zijn toch dagen dat ik dat niet in huis heb. Je kunt dat rustig vervangen door (in dit geval) 1 theelepel sambal oelek extra en het sap van een halve limoen. Je kunt overigens ook een paar djeroek poeroet blaadjes meetrekken in de soep en het limoensap achterwege laten.
Herman over bonen is echt een heerlijk kookboek maar wel altijd eigenwijs blijven. Alles wat je op eigen wijze doet is altijd beter.
Herman laat de stukjes speklap een haf uurtje meetrekken en jij laat ze rustig een half uurtje meetrekken
dus dan trekken ze een uurtje mee????
André
Tjonge André. En ik maar denken dat ik het zo duidelijk had opgeschreven. Het staat in het recept schuingedrukt omdat ik dat er zelf bij heb gezet. In het originele recept gaan die speklappen helemaal niet terug in de soep. Dat heb ik er ook onder geschreven. Dus gewoon een half uurtje hè? Maar je snapte het wel. Heus wel. 😉
Indische bruine bonensoep kende ik nog niet, maar het lijkt me heerlijk. Ik ben gek op bruine bonensoep en indisch eten. Ga het dit weekend nog maken.
Gebruikte je gedroogde djeroek poeroet blaadjes? Ik denk dat ik verse (uit de diepvries) kaffir lime blaadjes ga gebruiken. Die doen het altijd geweldig in bonenschotels.
Gisteren de soep gemaakt en hij was heerlijk. In plaats van speklappen heb ik wat restjes daging semoor en frikadel pan in de soep gedaan. Niet om een beetje eigenwijs te zijn, maar om iets zinnigs te doen met de kliekjes 🙂
Veel te weinig bouillon vind ik. Het is meer een brij dan een soep!
Met meer bouillon een voortreffelijke smaak en heerlijke soep. Ik heb 1 kleine winterwortel toegevoegd
Ik heb gerookte spekblokjes gebruikt
Mag ik nog een tip geven? Het geheim van de smaak van Indische bruine bonen soep is nootmuskaat.