Eigenlijk had ik net niet genoeg gember om het hele potje te vullen. Maar ik vermoed dat dat niet zo’n ramp zal zijn. Dit receptje komt uit het boek 50 curry’s uit Thailand van de onvolprezen Vatcharin Bhumichitr.
Je ziet op de foto wel dat er nog heel wat plakkertjes in het boek zitten bij recepten die nog gemaakt gaan worden. Maar deze ingelegde gember is zo simpel dat ik dacht, die maak ik snel even. Kwartiertje en klaar ben je. De hoeveelheden heb ik aangepast want het originele recept gaat er vanuit dat je gelijk een hele grote pot maakt. Iets dat de volgende keer wellicht niet ondenkbaar is want het is lang houdbaar. Deze keer had ik een normale (nou ja, ietsje grotere) jampot en uiteraard zorgen we dat die brandschoon is.
We beginnen met 2 deciliter zachte witte azijn in een pannetje te doen. Kies echt een zachte azijn. Dus rijstazijn of witte wijnazijn. Heel geschikt is de Condimento bianco van de Lidl. Een heel fijne zachte witte azijn is dat. Bij de azijn doen we 175 gram suiker en een theelepel zout. Zet heel even op het vuur en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Dat duurt hooguit een minuutje. Ik had 200 gram verse gember (ongeschild gewogen). Kies een zo vers mogelijke maar ook een rechte gemberwortel zonder teveel hobbels en bobbels. Dat schilt veel fijner dan zo’n wortel vol bochten en uitsteeksels. De gember schillen we zo dun mogelijk en dan snijden we het in hele dunne plakjes. Dat gaat het best met een vlijmscherp mesje. Spoel de plakjes even af met water in een vergiet en laat uitlekken. Dan kunnen ze in de pot en gieten we het azijnmengsel erbij.
Pot goed dichtdraaien (de tip van de dag dit) en even op zijn kop zetten en niet andersom. Dan gaat hij een donkere kast in en daar blijft hij drie weken staan. Af en toe even omdraaien is goed. Pas als je de gember gaat gebruiken zet je de pot in de koelkast. Eerder niet.
Je hebt na drie weken niet alleen een fijne ingelegde gember maar ook een heerlijke gembersiroop al is die wat dunner dan die uit kant en klaar flessen. Snij de gemberplakjes in hele fijne reepjes om te gebruiken in een Oosterse salade of roerbakschotel. De hele plakjes kunnen in curry’s en stoofschotels. Als je de gember in heel erg dunne plakjes gesneden hebt dan is het ook geschikt om bij de sushi te eten.
En koop dat boekje. Je zult er geen spijt van krijgen.
Ja, weer een zelfmaak-basispotje in huis erbij. Dat gaat naast de vanille-extract en de ingelegde citroenen. Ik gebruik niet zoveel gember en op deze manier heb ik het toch bij de hand.