Invriezen. Over tomatenpuree, currypasta, kaas, tijm en dille.

tomatenpuree

Slimme invriestips. Ik ben er dol op. Je kunt veel meer invriezen dan je denkt. Bananen bijvoorbeeld. Ze worden zwart aan de buitenkant maar van binnen blijven ze zoals ze zijn. Het pellen van een bevroren banaan is niet simpel maar op YouTube staan wat trucjes.
Geraspte kaas invriezen en alleen uit de vriezer halen wat je nodig hebt. Dat weet iedereen. Maar die lekkere smulkaasjes uit welk land dan ook vries ik ook in. Snij de kaasjes in een behapbaar formaat. Plastic erom en het kan de vriezer in. Je kunt zulke stukken niet meer met de kaasschaaf snijden maar wel met een mes. Gaat prima.

Wat ik ook in de vriezer stop is tomatenpuree en currypasta. Tomatenpuree koop ik vaak in blikjes die groter zijn dan die hele kleine blikjes in de supermarkt. Tubes vind ik niet zo fijn want die puree is vaak dunner dan uit een blikje. Ik gebruik wat ik nodig heb en vries de rest in. Je schept het op een (dubbel) stuk huishoudplastic of op een diepvrieszakje en dan vouw je het dicht. Tijdens het dichtvouwen vorm je gelijk een mooi rolletje. Dan een stukje aluminiumfolie erom en het kan in de vriezer. Stukje tomatenpuree nodig? Je kunt heel makkelijk afsnijden wat je nodig hebt terwijl het nog bevroren is. Het restant kan direct weer terug. Met (Thaise) currypasta precies zo. Dat zijn vaak grotere potten en het overkwam mij toch te vaak dat halverwege zo’n pot de schimmel erop kwam. Wel een plakkertje erop want verwisselen is niet altijd even handig.

Dan doen we er gelijk  nog maar een wereldtip bij. Verse kruiden invriezen. Wat ik altijd in de vriezer heb zijn dingen als citroengras, djoeroek poeroet, laos, gember, salemblad, vers laurierblad (aanrader!) maar ook, let op want hier komt de wereldtip, verse tijm en dille.
Wat zo handig is aan verse tijm en verse dille is dat je het diepgevroren zakje tussen je handen wrijft en vervolgens schud je de tijmblaadjes er zo uit. Nooit meer dat gepiel met die takjes en die blaadjes. Hetzelfde geldt voor dille. Even flink wrijven en je hebt ragfijne dille.

Wie heeft er nog meer slimme invriestips?

Published by

2 thoughts on “Invriezen. Over tomatenpuree, currypasta, kaas, tijm en dille.

  1. ganzen- of eendenvet natuurlijk; bv wat over blijft uit een pot confit; in porties van 1-2 eetlepels invriezen;
    kookroom idem;
    restant gekookte aardappel; prima om soep of stamppot steviger te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *