Italiaanse stoofschotel uit de slowcooker of braadpan

Ik noem dit een Italiaanse stoofschotel. Krijgen we natuurlijk weer gezeur in de trant van “wat is er dan Italiaans aan?” De culinaire puristen en scherp geslepen potloden proberen krampachtig alles te houden zoals het “hoort”. Iedere stap buiten de puristische lijntjes staan ze met hun vuistje te zwaaien en lopen ze rood aan.
Ik zeg, niets van aantrekken en gewoon moedig voorwaarts mars en fijn je eigen wijze aanhouden.

Dus maken we Italiaanse stoofschotel in de slowcooker (ook al zo’n modern ding) of in de braadpan. En je weet onderhand wel dat je in de braadpan iets meer vocht erbij moet doen. In de slowcooker juist niet want er verdampt geen druppel en bovendien komt er nog vocht uit de uien.

Ik had 400 gram riblappen in brede repen. Snij twee uien in dunne halve ringen. Snij ook twee knoflooktenen in kleine stukjes. Doe de uien en knoflook in de slowcooker samen met het vlees. Verkruimel er een bouillonblokje (ik nam twee van die kleine maggiblokjes) overheen. Doe er tijm en oregano bij. Ik had verse tijm en gedroogde oregano. Je kunt ook gedroogde tijm kiezen. Of geen van beide en in plaats daarvan wat Italiaanse kruiden. Twee laurierblaadjes erbij en dan 200 ml passata. De passata die je niet gebruikt kun je invriezen. Zoals je ziet kiezen we niet voor tomatenpuree want dat moet je altijd even bakken om te ontzuren. En in dit geval kieperen we gelijk alles in de slowcooker.

We gaan nu de hoeveelheid vocht aanvullen met droge witte wijn tot halverwege het vlees en de uien. In de braadpan mag het iets meer zijn. Roer alles goed door elkaar en zet de slowcooker 6 uur op laag. Halverwege mag je een keer roeren maar meer niet want het vlees wordt zo gaar dat het dan uit elkaar gaat vallen. Na 6 uur zet je hem op warmhouden als dat nodig is.

Wij aten de helft met aardappelpuree met doperwtjes erdoor. De andere helft kun je bewaren tot de volgende dag (of in de vriezer stoppen) en die aten wij met pasta.

De volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid want dit is heerlijk om in voorraad te hebben.

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *