Javaanse bami meets dandan noodles

Javaanse bami meets dandan noodles
Foto: La belle au bois

De titel alleen al. Dan nog die foto erbij. Het water loopt je toch in de mond. Een hele fijne gastblog van La belle au bois. Deze Javaanse bami vindt inmiddels zijn weg op social media maar moet echt met het grote publiek gedeeld. Dus bij deze de letterlijke tekst van Bell. Vragen kun je stellen in de comments of op twitter.

Kook durumspaghetti (!) voor twee hongerige personen nog net niet beetgaar, spoel koud af en zet apart. Verhit een plens olie in een anti-aanbakpan. Bak weinig (100-150 gram) gehakt (rund of gemengd) op vrij hoog vuur heel bruin en knapperig met gemalen korianderzaad, komijnzaad, piment en een snufje kaneel. Het vet uit het vlees bakt uit met de specerijen erin.
Halverwege een flinke mespunt trassi en op het eind een scheut vissaus erbij. Doe er dan 1 sjalotje/uitje, gesnipperd, 3 teentjes knoflook, gesnipperd, 2 verse rode pepers, gehakt (ik gooi alles bij elkaar in het hakmolentje van de staafmixer – tranen) erbij en zet laag, laat fruiten. Blus al roerend af met sap van een limoen en een scheut gembersiroop.

Snij een struikje (baby) paksoi en nog een halve rode peper fijn en roer door het gehakt, laat de paksoi slinken. Dan de koude spaghetti een een flinke scheut ketjap manis erbij, al roerend laten garen. Garneren met fijngesneden koriander en serveren met extra soja- en/of vissaus naar smaak en zeker met sambal oelek (het gerecht moet heel pittig maar nog nét zonder tranen eetbaar zijn). De lowcarb-people kunnen de spaghetti gedeeltelijk of geheel vervangen door courgette-slierten of spitskool uit de wok!

Met zelfgeknutselde pittige ananasrelish erbij!

Met heel veel dank aan La belle au bois. Wat kan die toch lekker koken!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *