Kaakjes

Zie ik in een uitzending van Mooi Weer de Leeuw een man die op zoek is naar het recept voor een simpel kaakje. Hij had het hele internet afgestroopt maar niks gevonden. Fluks een mail gestuurd naar onze bejaarde tante die in haar 40 jaar oude electrische oven baksels bakt waar menig banketbakker alleen maar van kan dromen. En ook simpele kaakjes. Hier het recept voor zo’n 30 kaakjes. Oven op 180 graden en bakplaat licht invetten. Klop een ei los en doe er een klein scheutje melk bij. Meng 100 gram bloem met 100 gram arrowroot (duur) of maizena (goedkoop). Wrijf 50 gram roomboter door de bloem en doe er een kwart theelepel bakpoeder en 100 gram poedersuiker door. Dan gaan we het ei/melkmengsel erbij doen. Niet gelijk alles. Je moet een heel stevig deeg krijgen. Dus eerst de helft van het ei/melkmengsel en dan beetje voor beetje erbij zodat je geen slap deeg krijgt. Het moet behoorlijk stevig blijven. Rol het deeg uit tot een dikte van 3mm (zie note onderaan) en steek er 30 rondjes uit. Bak de kaakjes 10 minuten maar blijf opletten. Iedere oven is anders en de kaakjes mogen beslist niet bruin worden.
Laat de kaakjes helemaal koud worden en smelt dan wat chocolade. Smeer de kaakjes in met chocola en druk er een ander kaakje op. Of doop de kaakjes voor de helft in de chocola en laat ze afkoelen op bakpapier.

Note: Tante heeft een deegplank met aan de randen opstaande randjes alwaar zij houtjes in kan schuiven die 2mm, 3mm, 4mm enzovoort zijn. Daar gaat de deegroller op en zo maakt ze perfecte kaakjes en koekjes. Deegplank, randen en houtjes zijn zelfgemaakt. Er zijn tegenwoordig ook deegrollers alwaar je aan de zijkant “rolletjes” op kunt schuiven die er ook voor zorgen dat je deeg van een bepaalde dikte wordt. Ideaal voor de fanatieke koekjes/kaakjes bakkers. In Nederland nog niet gezien maar in Engeland te koop onder de naam: Adjustable Rolling Pin. Even googelen.

Published by

7 thoughts on “Kaakjes

 1. Vind je het erg als ik zeg dat ik kopen toch makkelijker vind? Maar ik zit ook te denken: misschien zijn ze wel lekker als je ze zelf maakt šŸ™‚

 2. Een reactie van “de bejaarde tante van de kaakjes” zelf.
  Ik rol de bewuste kaakjes uit op een normale houten deegplank, maar ik gebruik hierbij 2 (losse!) latjes van 3 of 4 mm dik en wel als volgt:
  een deel van het deeg op de deegplank leggen, de latjes ernaast leggen, zodat de deegroller aan de linker- en rechter kant over de latjes heenrolt. Dit is DE manier om allemaal even dikke kaakjes te krijgen, die dan ook gelijkmatig gebakken worden die allemaal even dik zijn en dus ook gelijkmatig gebakken worden.
  Hoe kom ik aan die latjes (ca. 3 cm breed en ca. 35 cm lang) (beukenhout gebruiken!)? Ik heb een handige man. U ook?

  Kaakjes kopen kan ook, maar dat doe je alleen nog maar, als je deze kaakjes nog nooit hebt geproefd.

  1. Dankjewel tante ? simpele oplossingen zijn de beste. Tja de handige man is hier niet te vinden? maar t zal me ook wel lukken.
   Kaakje is zo’n leuk woordje, ik ga het ook in Vlaanderen gebruiken.

 3. Late reactie!!!haha ik ben dit recept tegen gekomen ,En ga het zeker in het weekend maken.Ik ben extra gevoelig voor E-nummers .Ik ben super blij met dit recept bedankt!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *