Kaneelkoekjes

kaneelkoekjes

Dat heb je weleens. Dat je ’s morgens opstaat en dan aan niets anders meer kunt denken dan aan zelfgebakken koekjes. Ik bak niet zo heel vaak maar na deze kaneelkoekjes heb ik me voorgenomen daar eens verandering in te brengen. Het is een fluitje van een cent en ze zijn echt overheerlijk.
Fijne brosse koekjes. Ik haalde uit dit recept ongeveer 40 koekjes. Maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Die van mij zijn waren formaat bitterkoekje.

Eerst even klaarzetten:
125 gram boter, 125 gram bruine basterdsuiker met 2 volle theelepels kaneel erdoor en een snufje zout (lichtbruine suiker mag ook), 1 ei (gebruiken we maar de helft van), 50 ml room, 200 gram zelfrijzend bakmeel.

Roer de boter zacht met een garde. Ik zet de beslagkom met de boter altijd even in de magnetron. Half minuutje ofzo. Meng er de suiker met kaneel en het zout door en even stevig roeren met de garde. Vervolgens de room en de helft van het even opgeklutste ei erbij en weer goed mengen.
Daarna gaan we verder roeren met een grote lepel. Zeef de bloem boven de kom en schep het er stevig door. Doe de bloem er in twee of drie porties bij want dat werkt het makkelijkst. Op het eind heb je een heel stevig deeg.

Met behulp van twee lepeltjes maken we kleine bergjes op een bakplaat met bakpapier. Ze hoeven niet zo heel erg ver uit elkaar want de koekjes lopen niet zo uit en je kunt ze straks makkelijk van elkaar halen als het nodig is. Oven op 180 graden en de bakplaat in het midden. Zet de keukenwekker op 10 minuten en kijk even of ze goed zijn. Meer dan 12 minuten hebben ze zeker niet nodig.
Terwijl de eerste koekjes bakken maak je een tweede (en derde) stuk bakpapier met balletjes deeg erop. De koekjes die klaar zijn kun je met bakpapier en al van de bakplaat tillen en zo de volgende op de plaat.
Goed afkoelen voor je ze in de trommel stopt. Maar wel voorproeven als ze nog een beetje warm zijn.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *