Kerstmis, gourmetten en vrede aan tafel

menu

Heel lang geleden toen ik nog heel jong was (want ik ben nu al heel oud) zag een kerstmenu er totaal anders uit dan heden ten dage. Het kerstmenu hierboven was ergens halverwege de jaren zestig en het Postmannetje is handgeschilderd (en uitgeknipt), de tekst op een ouderwetse typemachine getypt en er zijn er, schat ik, zo’n vijftig van gemaakt. Verder leg ik het niet uit maar leuk als herinnering is het wel.

Het kerstdiner thuis (waar het menu hierboven dus op tafel kwam) begon altijd met het voorlezen van Lucas 2:1-21 en pas daarna volgde de maaltijd.
De ballen en de groente in de soep waren echt. De appelmoes en de doperwten kwamen uit blik en de kip was een kippenpoot. De vruchtensalade kwam ook uit blik.
Die doperwten waren een risico want wij waren met veel ondeugende jeugd aan tafel en met doperwten kon je ‘pieken’ zoals je met knikkers deed. Met kerst gedroegen wij ons echter over het algemeen nogal netjes dus dan konden die doperwten wel.

Hoe anders is het kerstdiner zo’n vijftig jaar later. Het kan mij nog altijd verbazen. Mensen die in een stress schieten omdat ze van alles ‘moeten’ en diners koken met gerechten die ze anders nooit eten. Alles moet overdadig en bijzonder zijn. De culinaire hotemetoten splitsen zich, zoals ieder jaar, in twee groepen. De ene groep is van mening dat gourmetten heel leuk en lekker kan zijn en de andere groep staat daar ver boven.

Met kerst is naar mijn bescheiden mening maar één ding belangrijk. Iedereen moet het naar zijn zin hebben en iedereen mag zelf invullen hoe een leuke kerst eruit ziet. Als mensen willen gourmetten dan is het sneu om daar een waardeoordeel over uit te spreken. Juist met kerst niet doen zou ik zeggen. Doe wat je zelf wilt en zorg voor vrede en plezier aan tafel. Met of zonder gourmetstel. Hieronder een aantal leuke tips en links voor meer plezier en minder stress.

Deze link wil je opslaan voor de komende jaren:
Italiaanse kerstmenu’s (veel) van Antoinette.

Gourmetten met Antoinette (verplicht leesvoer)

Nieuw: Gourmetten met Koken met Karin (meerdere afleveringen)

De onvolprezen Gereon schreef over gourmetten en ook over zijn kerstkeuken (veel tips)

Kersttips van Jeroen Meus

Het gaat om kwaliteit zegt Onno Kleyn. En gelijk heeft hij.

Lekker veel Indisch (ook voor de slowcooker) bij Eetspiratie

Een mooi kookboek onder de boom. Dit zijn de mooiste van 2018 volgens Kookboekennieuws.

Kinderen bezig houden doe je door ze een stapel servetten te geven samen met het filmpje hoe je van die servetten een kerstboom moet vouwen. Wel grote servetten nemen.

Op deze facebookpagina een prachtige kerstboom van bladerdeeg gevuld met pesto

Ik wens u allen Vrede aan tafel en na de maaltijd een welbehagen.

Published by

5 thoughts on “Kerstmis, gourmetten en vrede aan tafel

  1. Wat een mooi verhaal en hoe waar. Want laten we allemaal doen wat we willen, zonder te schreeuwen en zonder te gillen. (vrij naar zuster Clivia)

    Dus menu of gourmet, agge maar leut hebt. Ik wens je vrolijke en warme feestdagen Jeannette en een sprankelend begin van 2016.

    Big hugs
    Gereon

    1. Jij ook Gereon. We gaan er een prachtig 2016 van maken. Gewoon genieten zonder fratsen maar wel met kennis van zaken. 😉

  2. Geweldig, die kerstboom met pesto. Maar de saus: welke saus zou dat zijn? Heb je enig idee of anders een advies/tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *