Kip in witte wijn met veel knoflook

kipinwittewijn

Dit heet kip in witte wijn en als je er meer dan 5 tenen knoflook indoet dan heet het kip in witte wijn met veel knoflook. Dat laatste was bij ons het geval want DeMan deed er 15 tenen knoflook in.
Daar blijft overigens niet veel van over dus dat kun je rustig doen. Ook als je de volgende dag moet zoenen. Dit recept is voor 4 kippenpoten. Of je die met 2 of met 4 personen opeet mag je helemaal zelf bepalen.

Maak 9 (10 mag ook maar wij hadden er maar 9) sjalotjes en 15 tenen knoflook schoon en snij ze in vieren. De kippenpoten smeren we in met olie en peper en zout.
Bak de sjalotjes in 1/2 boter 1/2 olie samen met 125 gram spekblokjes. Na 5 minuten gaat de knoflook erbij. Nog even bakken en dan de hele zwik met een schuimspaan uit de pan scheppen en even apart zetten. In een schaaltje dan hè? Niet op het aanrecht scheppen.
Nog wat olie in de pan en dan bakken we de kippenpoten een beetje bruin. Dat moet wellicht in twee keer. Dat is handiger. Als ze bruin zijn dan de poten uit de pan en die afblussen met wat witte wijn (de pan, niet de poten) en de aanbaksels op de bodem even losroeren.

Vervolgens smijten we alles weer in de pan. Eerst de sjalotjes/spekjes, dan wat tijm en rozemarijn (gedroogd mag), een laurierblad, een dikke eetlepel crème fraîche (mag wel, hoeft niet), een half blokje kippenbouillon, een halve fles witte wijn.
Breng het geheel aan de prut en doe er dan de kippenpoten bij. Als je ze slim in de pan legt passen ze er alle vier in. Deksel op de pan en heel zachtjes laten sudderen. Na een uurtje of 1,5 is de kip zo gaar dat die vanzelf van het bot valt. Wij deden er het laatste kwartier nog een half bakje champignons in plakjes gesneden bij. DeMan smoorde die eerst even in water boter.
Je krijgt de poten bijna niet meer heel op je bord geschept. Dus voorzichtig. Wij aten het met mosterdaardappeltjes uit de oven. Aangezien er veel overheerlijke saus bijzit is het ook heerlijk om er aardappelpuree bij te maken.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *