Kip met bonen, groente en tomatensaus

Foto Pixabay

Kom ik net buiten, schrik ik me helemaal de bibbers van de kou. Wist ik veel. Ik zit binnen met de kachel aan en let nergens op want altijd druk druk druk. Sta ik daar in de kou zonder sjaal, handschoenen en hoedje. Als de voorspellingen waar zijn dan kunnen we begin december al sneeuw en ijs verwachten.
Tijd dus om de stevige winterschotels af te stoffen. Na een lange winterse wandeling alleen nog maar de braadslee (of grote ovenschaal) in de oven schuiven en de rijstkoker aanzetten of pasta koken en verder nonchalant tegen het aanrecht leunen en nippen aan een mooi glas rode wijn.

Voor de wandeling smoor je twee fijngesneden uien met 3 tenen knoflook in wat olie samen met 100 gram magere spekblokjes. Na 10 minuutjes doe je er een glas witte wijn bij en dan mag het even bubbelen. Voor de kleur gooien we er dan drie handen verse spinazie in en laat dat even slinken.
Het mengsel verdelen we over de bodem van een braadslee. Daarbovenop verdelen we twee potten witte bonen (goed uitlekken) en dan 12 drumsticks erop. Als laatste gieten we er 500 ml dikke tomatensaus overheen en de pot daarvan spoelen we even met 200 ml water om en ook dat doen we nog over de schotel. Uiteraard kun je er ook wat verse tomaten doorheen doen. Tot zover kun je het klaarzetten.
Dit gaat onafgedekt in de oven op 200 graden en na 45 minuten is het klaar.

En wat de hoeveelheden betreft moet je alleen op voldoende vocht letten maar verder kun je een eind aanrommelen hoor. De bonen er wel inlaten want die maken het een echte winterschotel. Vervang de spekblokjes door plakjes chorizo. Prop er wat gehalveerde kleine tomaatjes tussen. Laat de spinazie weg en smoor een kleine courgette in blokjes mee met de ui.
Je kunt het ook met kipfilet maken of met balletjes gehakt. Laat die winter maar komen.

KokenKoken

Published by

One thought on “Kip met bonen, groente en tomatensaus

  1. Goed idee! Maar voor de tomatensaus heb ik nog eerder gemaakte vegetarische lasagnesaus in de vriezer staan, kan er zo in. Dank je wel voor dit lekkere en makkelijke recept. Van ’t weekend eens kijken waar wij gaan wandelen šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *