Kip in witte wijn met groente en zonder pakje van Honig

kip in wijn met groente

Het doet heel wat stof opwaaien die rare actie van Honig om een gezin met kinderen 365 dagen iedere dag te laten koken met één van hun pakjes. Lees er alles over op Koken met Karin  en Onno Kleyn.
Inmiddels sluiten steeds meer foodbloggers zich aan bij de actie #365dagenzonderpakjes. Overigens hoeven de meeste foodbloggers daar helemaal geen moeite voor te doen want er zijn er veel die altijd zonder pakjes of zakjes koken. Niet allemaal maar wel veel.

Soms moet ik wel lachen om de reacties op deze actie. Zo zijn er mensen die zeggen: “Ik kook nooit met pakjes behalve als …..” en dan komt er een reden zoals ‘weinig tijd’. Terwijl koken met een zakje vaak juist veel tijd kost. Je moet het zakje kopen. Dan lezen wat je er allemaal zelf bij moet doen en dat ook kopen. Vervolgens moet je lezen hoe het moet. Zakje openmaken en aan de slag ermee. Dan zijn veel gerechten toch echt sneller te maken zonder zakje. De boeken van Koken met Karin vertellen je daar alles over.

Mijn bezwaar tegen koken met zakjes is niet alleen dat het niet lekker is en dat er teveel zout en additieven in zo’n zakje zitten maar vooral ook de kiloprijs. Een kilo zout (met jodium) kost rond de 0,35 eurocent. Vaak doe je zelf ook zout in een gerecht maar dat kun je dan wel doseren en bovendien kan iedereen op zijn eigen bord zelf uitmaken hoeveel zout er over het eten gaat.

Laten we eens kijken naar een populair zakje van Honig. De basis voor macaroni en spaghetti. Zelf toevoegen: Honig macaroni of spaghetti , gehakt, macaroni of spaghetti groentepakket. Er zitten een heleboel hele kleine beetjes van gedroogde kruiden in en wat additieven. En 18,8 gram zout per 100 gram. Een zakje is 40 gram en dus zit er 7,5 gram zout in dit zakje. Het zakje kost €1,13 en de kiloprijs is €27,56. Als we daar zo ongeveer €5 afhalen voor de gedroogde kruiden dan betaal je dus meer dan €20 voor een kilo zout van €0,35.

Ik snap best dat pakjesfabrikanten er echt alles aan doen om die zakjes aan de consument te slijten. Maar als ik in de supermarkt ga staan en probeer om een kilo zout te verkopen voor €20 dan lukt mij dat zeer waarschijnlijk niet al heb ik dan nog zo’n vlotte babbel.

Wat ze niet hebben van Honig (sssst niks zeggen anders bedenken ze het alsnog) is een zakje waarmee je kip in witte wijn maakt. Twee kippenbouten of een zooi drumsticks kruiden en lekker bruin braden in een braadpan. Neem ze uit de pan en bak eerst een in stukjes gesneden ui en een paar tenen fijngehakte knoflook 5 minuten in het braadvet. Doe er dan de groente bij die je toch nog had liggen en die op moet. Wortelen in stukjes, aubergine in blokjes, venkel in reepjes, pastinaak in plakjes. Bedenk het maar. Als je dat 10 minuten hebt laten smoren doe je er witte wijn en een beetje bouillon bij. Kippenbouten er weer in en deksel op de pan. Voor de frissigheid mag ik er graag een citroen boven uitknijpen en die vervolgens mee sudderen. Laat een half uurtje zachtjes smoren en gooi er op het laatst een handje fijngesneden peterselie over. Eet je dit met kinderen dan vervang je de witte wijn door bouillon.

Ik snap heel goed dat Honig hier nog geen zakje voor heeft uitgevonden. Zo lekker kunnen ze het niet maken! Sluit jij je ook aan bij de speciale 365dagenzonderpakjes facebookpagina? Ik zeg doen!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *