Kipstoof met groente en spekjes

Dit is echt zo’n gerecht dat ontstaat omdat je nog een aantal dingen hebt liggen die op moeten. Het werd een pan vol comfortfood dus dan ook maar gelijk aardappelpuree erbij. Het was echt heerlijk.

Neem twee kippendijen en voorzie die van ruim peper, zout en gedroogde Italiaanse kruiden. Heb je die niet? Andere gedroogde kruiden zoals tijm, oregano, Provençaalse kruiden, zijn ook helemaal goed. Wees niet te zuinig.

Als eerste bak je de spekblokjes bruin in een grote braadpan. Als ze bruin zijn haal je ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dan een klont boter in de pan en vervolgens braden we de kippendijen aan alle kanten bruin. Kippendijen kunnen dan ook even uit de pan. Weer wat boter en/of olie in de pan en dan kieperen we de groente erin. Dat was deze keer een prei, een grote wortel, 3 knoflooktenen en 4 sjalotjes. Fijngesneden uiteraard.

Kipstoof met aardappelpuree

Bak de groente aan en doe er een glas witte wijn bij. Goed omroeren en dan kunnen de kippendijen en de spekblokjes weer terug in de pan samen met een klein schepje bruine suiker. Laat de boel minimaal een half uur sudderen. Langer mag ook.

Vlak voor het serveren doe je er zwarte olijven en gehalveerde kleine tomaatjes bij.
En uiteraard kun je het altijd opleuken met wat fijngesneden platte peterselie.

Variaties: De sjalot kun je natuurlijk altijd vervangen door ui. Behalve wortel is ook pastinaak lekker in deze stoof. Net als een handje kleingesneden bleekselderij. Courgette in blokjes doet het ook goed. Een heerlijke stoof om restjes op te maken.

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *