Knoflookcrème

knoflookcreme

Soms eet je iets meer knoflook dan anders en dan heb je de volgende dag een smaak in je mond alsof je de straat hebt schoongelikt. Dat is bij deze knoflookcrème niet het geval. Geen idee of onze omgeving het eens is met deze stelling.
Het was wat rustig om mij heen in de rij bij de supermarkt maar dat was toch de voorjaarsvakantie dacht ik. Zo niet, dan is dat in ieder geval een uitstekende reden om deze knoflookcrème te maken.
En het feit dat het meer dan oververrukkelijk is. Ook een goeie reden.

DeMan roosterde reepjes brood in de koekenpan. Je weet wel, van die reepjes die van buiten knapperig zijn en van binnen nog zacht. Soldaatjes noemt men dat. Dan wat grof zeezout erover en dan die crème erop die dan nog een beetje lauwwarm is.
Het was een uitprobeersel dus de hoeveelheid was niet zo groot. Je kunt met een gerust hart de hele zwik ver(drie)dubbelen.
Want het is niet alleen heerlijk op een stukje geroosterd (stok)brood maar ook over een gegrilde karbonade of kip. Zie je het voor je bij de eerstvolgende BBQ?

We beginnen met 10 gepelde hele tenen knoflook zachtjes te bakken in 25 gram boter tot ze licht- tot goudbruin zijn. Duurt zo’n 5 minuutjes. Dan afblussen met 0,75 dl droge witte wijn en een halve eetlepel crème fraîche, wat peper en zout en een klein snufje suiker.
Deksel op de pan en op een laag vuur een kwartier smoren. Deksel van de pan en alles wat inkoken tot het dikker wordt. Dan prakken, stampen of een staafmixerbakjebehandeling geven tot het een mooie crème is.
De hoeveelheden luisteren niet zo heel erg nauw want als je wat meer crème fraîche of wijn hebt dan duurt het gewoon iets langer voor het ingekookt is.
Meer dan overoveroveroverheerlijk.

KokenKoken

Published by

2 thoughts on “Knoflookcrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *