Koekjes gevuld met Nutella

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen echt goede bakker ben. Een lekker brood wil nog wel lukken. Broodjes ook. Oh ja en die rondo’s waren indertijd ook prima gelukt. En nog meer baksels wel. Dus toch een beetje een bakker dan. Toen ik het recept voor Easy Stuffed Cookies zag dacht ik “kan ik ook”. En dat was ook zo. Met wel wat hobbels onderweg. Want het vullen van de koekjes bleek helemaal niet zo ‘easy’. Wat een gedoe zeg. Met twee theelepels steeds een klein beetje Nutella op een uitgestoken deegrondje. Plak, plak en nog eens plak. Dat gaat dan nog wel maar dan het rondje tot een halve maan dichtknijpen zonder dat de Nutella tussen de randjes komt.
Gedoe gedoe!! Ik ga ze zeker nog een keer maken maar de volgende keer (let op, hier komt een wereldtip) neem ik wat kleinere rondjes die ik niet tot halve maantjes vouw maar die ik op elkaar plak. Dan krijg je ronde koekjes met een lekkere vulling. Veel simpeler.

Het originele recept mengt bloem met een beetje maizena. Dan krijg je een wat brosser koekje. Dat heb ik niet gedaan en ik kan je verzekeren dat ze bros genoeg zijn. De kruimels vliegen alle kanten op als je er een hap van neemt. En het was een beetje stoeien met de hoeveelheid bloem want in eerste instantie werd het een veel te klef deeg. Veel te plakkerig om uit te rollen. Laat staan koekjes uit te steken. In dat geval doe je er lepel voor lepel meer bloem bij tot je een goed werkbaar koekjesdeeg hebt.

Uiteindelijk kwam ik hierop uit:

275 gram bloem
110 gram kristalsuiker
1 theelepel bakpoeder
een snufje zout
200 gram zachte boter
1 ei op kamertemperatuur

Ik mixte alles behalve het ei. Dat mixen mag je doen zoals je wilt. Met een keukenmachine of met de hand. Als je een kruimelig geheel hebt doe je er het ei bij. Mengen en kijken of het niet teveel plakt. Anders nog wat bloem erbij doen. Verpak het deeg in plastic folie en leg het dan minimaal een half uur te rusten in de koelkast.

Vervolgens bakpapier op de bakplaat en dat mag best een grote zijn. Volgens het originele recept zijn dit twintig koekjes. Ik had er bijna dertig. Veel dus. Misschien had ik een wat grotere maat koekjesuitsteker moeten nemen. Nou ja.
Beetje bloem op het aanrecht en dan gaan we het deeg uitrollen tot ongeveer een halve centimeter dik. Ik deed dat op de goeie gok want zo’n uitgestoken plakje deeg kun je met je vingers nog een beetje dunner maken voor je de vulling erop doet. Het luistert niet zo nauw denk ik dan. Ik had een uitsteker van 6 cm doorsnee. Misschien was 7 cm beter geweest.

Je kunt zelf kiezen wat je doet. Je maakt er halve maantjes van of kies de makkelijke weg en plak twee rondjes op elkaar met de vulling ertussen. Dan krijg je dus wel minder koekjes. Ik heb de bakplaten (ik had twee wat kleinere) nog een kwartier in de koelkast gezet. Het is makkelijk om zoiets te roepen in een recept maar probeer eerst maar eens of de bakplaat die je gebruikt wel in de koelkast past. Zo niet, dan niet en gelijk de oven maar voorverwarmen op 180 graden.
Ik bakte ze tussen de 20 en 25 minuten en pas toen vond ik de kleur goed genoeg.

Je kunt fijn varieren met de vulling. Ik denk ook aan een beetje amandelspijs en dan een amandel erop. Of een dotje karamel ertussen. Een theelepel rozenbotteljam of aardbeienjam zal ook heerlijk zijn.

KokenKoken

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *