Koffiebonen zelf malen of kiezen voor gemak?

Koffiebonen zelf malen of kiezen voor gemak?

Vrijwel alle koffie die we drinken wordt min of meer op dezelfde manier bereid. We laten heet water langs gemalen koffiebonen stromen, die op hun beurt een deel van hun smaak, geur en kleur afgeven aan het water. Het resultaat is een kopje koffie, een drankje dat we al talloze jaren massaal kunnen waarderen. Het ‘bakkie troost’ een beetje warmte wanneer je het nodig hebt, en tegelijk de energiekick die je gedurende de dag op de been houdt.

Wat zijn koffiebonen eigenlijk?

Wie wel eens koffiebonen in de winkel heeft gezien, of afgaat op hoe gemalen koffie eruitziet, weet het helemaal zeker: koffiebonen, die zijn bruin. Niets is echter minder waar. Koffiebonen zijn namelijk groen of rood. En het zijn eigenlijk ook geen bonen.

Ben je nu compleet in verwarring gebracht? Niet nodig. Het verhaal is eigenlijk heel simpel. Koffiebonen zijn feitelijk de zaden van de koffieplant. Deze zitten verstopt in een vrucht met een dun laagje vruchtvlees. De harde pit van deze vrucht, feitelijk het zaad, is wat wij de koffieboon noemen. Dan komt door zijn vorm, die veel weg heeft van een boon.

Deze vruchten worden geplukt als ze rijp zijn. De koffiebonen die zich in de vruchten bevinden zien er dan nog niet uit als de koffiebonen die wij uit de winkels kennen. Ze zijn namelijk nog groen of rood, en nog niet geschikt om te vermalen en koffie van te zetten. Eerst moeten ze namelijk worden gedroogd en geroosterd en je raadt het al, dit is ook het moment waarop ze van kleur veranderen. Na het roosteren zien de koffiebonen eruit zoals wij ze gewend zijn, bruin, net als de kleur van koffie.

Malen is noodzakelijk

Leg je een geroosterde koffieboon in een glas heet water, dan kun je lang wachten tot het verandert in een kopje koffie. Koffiebonen geven hun smaak, geur en kleur af aan water, maar dat gaat stukken beter en sneller als de bonen eerst vermalen zijn.

Dat vermalen kun je zelf doen, maar veel mensen kiezen ervoor om koffie te kopen die al vermalen is. Denk bijvoorbeeld aan filterkoffie. Het pak dat je daarvoor koopt in de winkel bestaat uit gemalen koffie, of gemalen koffiebonen, als je het helemaal correct wilt zeggen. Met dit soort koffie heb je snel je kopje klaar, wat voor veel mensen een groot voordeel is.

Zelf malen kan natuurlijk ook, er zijn steeds meer machines te koop die dit werkje met plezier voor je opknappen. Liefhebbers kiezen hier vaak voor, omdat het resultaat op deze manier extra vers is. Het bereiden duurt iets langer, maar dat is het hen meer dan waard.

KokenKokenDit artikel kwam tot stand via een samenwerking

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *