Koken met kleur! van Joke Boon

Koken met kleur
Koken met kleur! is een kookboek van de leuke en enthousiaste Joke Boon. Haar vorige boek Bonen was al een topper maar dit nieuwe boek doet daar zeker niet voor onder. Integendeel. Nu kan ik natuurlijk beginnen met te vertellen dat Joke sinds haar vierde jaar geen reukvermogen heeft en dat daarom smaken voor haar heel belangrijk zijn maar dat doe ik niet. In iedere recensie staat dat al dus ik sla die informatie gewoon over.

Het boek Koken met kleur! is uiteraard een heel kleurrijk boek. Maar vooral een boek over goed en gezond eten terwijl je er ook nog vrolijk van wordt omdat mooie kleurcombinaties  invloed hebben op je stemming.
Met heel veel interesse heb ik de uitgebreide inleiding over kleur gelezen. Niet alleen kleur op je bord maar in het dagelijkse leven, in de dierenwereld en in bijvoorbeeld cultuur. Je staat er versteld van wat kleur allemaal doet en veelal ben je je er niet eens van bewust.
Echt heel leuk om te lezen en je steekt er nog wat van op ook.

Vervolgens gaan we koken en uiteraard doen we dat op kleur. De hoofdstukken zijn dan ook Rood, Oranje, Geel, Paars/blauw, Regenboog-kleurenmix, Goud, Roze, Bruin, Zwart en Wit. Ieder hoofdstuk begint met een korte inleiding. Ik was erg nieuwsgierig naar het hoofdstuk Paars/blauw. Joke bevestigt wat ik direct dacht toen ik dit boek voor het eerst zag. Blauw komt als voeding in de natuur niet voor. Sommige vruchten en groente heten wel blauw maar zijn eigenlijk paars. Echt mooi (licht)blauw zie je alleen als je kleurstof gebruikt maar niet in de natuur. Dat intrigeert mij dan erg, zoiets. Ik zou willen weten waarom dat zo is. De natuur heeft hier vast een reden voor.

Kleur in groente en fruit zegt iets over hoe gezond het is. En veel verschillende kleuren groente en fruit op je bord staat dus garant voor een gezonde maaltijd. En dan komt het talent van Joke om de hoek want die weet gezond om te toveren tot lekker. Heel veel mensen denken nog altijd dat gezond en lekker niet zo heel goed samengaan. Dat die gedachte helemaal niet waar is laat het boek Koken met kleur! uitgebreid zien. Van Gele wortelsalade met mais en zwarte olijven tot Kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep met rode peper. Of wat dacht je van Pomelosalade met rivierkreeftjes, Bramentaart met kokos-custard en witte chocolade (zonder oven!!) en Hummus van gele biet, gele linzen en fetakaas. Het is te veel om op te noemen. Uiteraard alle omlijst met mooie smulfoto’s.

Alleen van de buitenkant van het boek word je al vrolijk maar van de binnenkant nog veel meer. Doe jezelf of iemand anders een plezier met dit fijne boek!

Koken met kleur! – Joke Boon – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046823590 – €24,99

Meer van Joke op haar website Boonappetit.

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *