Er zijn zoveel boeken voor Dummies dat je af en toe door de Dummies de boeken niet meer ziet. Bij Bol.com hebben ze zelfs een aparte Dummies-afdeling. Je weet niet wat je ziet. Er is geen onderwerp te bedenken of er is een Dummiesboek van. Een aantal van de Dummiesboeken zijn van hoog niveau en horen bij het beste wat over het desbetreffende onderwerp geschreven is.
Ik kan me voorstellen dat ook Koken voor Dummies erg hoog scoort want het is een uitermate compleet boek voor de beginnende kok. Zelfs een wat meer ervaren kok kan er nog handige tips en informatie in vinden. In het midden van het boek een aantal zeer smakelijke foto’s. Verder is het heel slim opgebouwd. Eerst theorie, termen en technieken. Dan in vijf hoofdstukken aan de slag met salades, soepen, pasta, stamppotten en eenpansgerechten en desserts. Volgende stap vijf hoofdstukken die weer wat verder gaan. Vlees, wild en gevogelte, vis, groente, taarten en gebak. Dan vijf hoofdstukken Internationale keuken en het laatste deel van alles en nog wat. Van kliekjes tot calamiteiten en ideeën voor aan tafel. Het boek bevat veel duidelijke recepten, tips en heel veel informatie. Hoe deel je de koelkast in? Wat heb je nodig in de keuken? Verschillen tussen bakken, braden en stoven. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in dit boek. Geen pakje of zakje te bekennen want alles vers gemaakt. Zeggen “ik kan niet koken” is niet meer aan de orde. Met dit boek is het geen kwestie van kunnen maar van goede wil. Ken je iemand die een duwtje in de rug kan gebruiken als het om koken gaat? Zoek niet verder. Dit is HET boek.
Hulde aan (kinderboekenschrijfster) Joke Reijnders. Het boek is als paperback en als e-boek verkrijgbaar.