Komkommer en ui in het zuur.

komkommerzuur

Je hebt mensen die doen dit eigenlijk nooit. Komkommers in het zuur zetten. Of in dit geval komkommers met uien in het zuur. Kijk, als je het niet lekker vindt dan moet je het inderdaad niet maken. Tenzij je echt helemaal niks anders te doen hebt. Maar dan ook echt helemaal niks anders.

Het leuke van komkommers (met uien) inmaken is dat je het iedere keer een beetje andere smaak kunt geven. De basis blijft echter altijd hetzelfde. Voor een grote pot (zoals rechts op de foto) los je 3 eetlepels suiker op in pannetje met 2 deciliter heet water. Daarna 2,5 deciliter witte azijn erbij en een halve theelepel zout. Schil een grote komkommer en snij die in dunne plakjes. Een grote ui schoonmaken en in hele dunne ringen snijden. Om en om in een glazen pot en giet er het kokend hete azijn/suikerwater op. Eigenlijk ben je dan al klaar. Soms kom ik azijn/suikerwater tekort omdat het niet altijd goed in te schatten is hoeveel je nodig hebt. Geen paniek! Gewoon nog een pannetje maken en wat je dan eventueel over hebt gooi je gewoon weg.

Leuk is om er wat meer smaak aan te geven en daarmee te experimenteren. Bijvoorbeeld door er zwarte peperkorrels bij te doen en/of een laurierblad. Een stuk verse gember en een klein heet pepertje. Kruidnagel en/of jeneverbessen. Mosterdzaadjes. Een tak verse dille. Venkelzaad. In plaats van witte uien kun je ook rode uien nemen. In plaats van komkommer en ui kun je ook alleen kleine uitjes nemen. Van die kleine sjalotjes halveren b.v. Soms maak ik twee potten en dan iedere pot een eigen smaak. Laat minstens twee weken in de koelkast staan voor je ervan gaat smullen.

Natuurlijk zalig bij een Oosterse maaltijd maar ook een spruitjesstamppot of een boterham met oude kaas fleurt enorm op van een schaaltje zelf ingelegde komkommer/ui op tafel.

Published by

15 thoughts on “Komkommer en ui in het zuur.

    1. @Margriet. Ik bewaar ze in de koelkast en laat ze soms wel twee maanden staan. Maar de smaak wordt dan wel sterk als je er pepertjes inzitten. Heerlijk!

    1. Hoi Sylvia. Helemaal geen domme vraag. Ik doe het deksel er direct op en zet de pot ook nog even ondersteboven.

  1. Beste, kan je ook diepvriesgroente gebruiken? Zoals uitjes, pepertjes, ……. of worden deze zwart?

  2. ik maakte vroeger altijd rode kool klaar en deed die heet in glazen pot en draaide die ook om, luchtdicht dan.
    Ik kon deze een jaar goed bewaren, zou dat met dit recept ook gaan, zolang ze niet open zijn geweest natuurlijk šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *