Komkommer, rode ui en paprika. Salade met variaties.

Een salade valt of staat met de dressing. Want een goede dressing of marinade kan van een simpele salade iets bijzonders maken. Als voorbeeld nemen we deze komkommer, paprika en rode ui. Hoeveelheden zijn niet te geven want dat is een kwestie van het aantal eters aan tafel en ook een kwestie van smaak.

Snij komkommer en paprika in dunne reepjes. De rode ui (niet teveel) snijden we in ragfijne halve ringen. Hussel de boel om en je basis is klaar. Zeg nou zelf. Daar heb je geen recept voor nodig. Dit bedenk je zelf ook wel. Het gaat dan ook om de dressing en variaties. Daar komen ze.

Zoet-zuur maak je deze salade door water te mengen met witte azijn, een beetje zout en suiker.  Op een salade met 1 hele komkommer erin kun je als richtlijn 200 ml (een melkbeker ongeveer) witte azijn nemen met 80 gram suiker, een halve theelepel zout en een klein scheutje water. Laat de suiker goed oplossen en proef!! Je maakt het in een apart schaaltje zodat je eerst kunt proeven voor je het door de salade doet. Eventueel kun je er dan nog wat meer water bijdoen. Doe het bij de salade en giet deze voor het serveren af.
Hou je van pittig? Snij dan een rode peper ragfijn en hussel die ook door de salade. Schep ook eens wat van deze salade op je boterham met kaas.
Eet je hem bij een Aziatische maaltijd? Dan vlak voor het serveren een handje geroosterde pinda’s erover.

Er is een andere variant die ook erg lekker is. Nu heb ik een pickle-pers (handig) maar zonder kan ook prima. Maak de salade en doe er een theelepel zout doorheen. Even een uurtje of drie wegzetten. Als het kan met een bord erop en iets zwaars daar weer op. Vervolgens doe je er wat water bij en dan snel de salade afgieten (het zout eraf) en goed uitknijpen. Je ziet nu dat er veel vocht uit de salade is getrokken. Op die manier krijgt de groente een intensere smaak. De dressing die we hierdoor doen is een mengsel van sojasaus, sesamolie (van beide evenveel) en vers geraspte gember.

Experimenteer vooral met verschillende groenten en dressings. Ragfijn gesneden radijs of daikon doet het heel goed. Wil je er wortel door? Dan wel raspen. Of heel fijn snijden.

Zie ook de Pickle van spitskool, komkommer en gember. Die dressing is ook heel goed bruikbaar voor deze salade.

Pickle van spitskool, komkommer en gember

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *