Komkommersla

Komkommersla
Komkommersla

Volop heerlijke komkommers zijn er nu. En komkommersla kun je vrijwel overal bij eten. Iedereen weet hoe je dat maakt dus daar hoeven we het niet over te hebben. Alhoewel? Ik krijg soms mails waaruit blijkt dat juist de meest simpele (en vaak ouderwetse) recepten nergens te vinden zijn en of ik daar maar eens aandacht aan wil besteden.
Derhalve op speciaal verzoek mijn versie van overheerlijke komkommersla. Voorwaarde van mijn methode is dat je het minimaal een uur van te voren maakt. Dat heeft te maken met het intrekken van de smaak maar vooral om het vocht uit de komkommers te trekken. In veel versies van komkommersla doet men wat water bij de azijn om de sterke smaak wat af te zwakken. Dat doe ik dus niet. Het vocht uit de komkommers is al voldoende om de sla prima op smaak te krijgen als je het, zoals ik al zei, minimaal een uur van te voren maakt.

Ik schil de komkommers altijd (behalve als ze biologisch zijn) en haal er bijna nooit de zaadjes uit. Gewoon geen zin in. En of je nou hele of halve plakjes doet of in reepjes raspt, doe maar wat je zelf wilt.
De hoeveelheden voor één grote komkommer in plakjes, stukjes, hakjes of reepjes zijn alsvolgt.
Bestrooi de plakjes, stukjes, hakjes of reepjes komkommer met een kleine theelepel zout en twee theelepels suiker en meng er dan een half kopje witte azijn doorheen. Even roeren tot suiker en zout zijn opgelost en dan proeven of de smaak naar je zin is. Ik doe er soms nog wat extra suiker bij als we het eten bij pittig Aziatisch ofzo. Dan is wat zoeter erg lekker. Het wordt nog minder azijnerig doordat er veel vocht uit de komkommers zal komen door het zout. Hou daar rekening mee.
Dat is alles eigenlijk. Daarna kun je altijd nog de beslissing nemen om de salade op te leuken met dingen als een ragfijn gesneden klein rood uitje of bosuitje, een paar eetlepels fijngesneden dille of bieslook of dragon en voor de heel moedigen een ragfijn gesneden rood pepertje. Niet allemaal tegelijk. Je moet er eentje uitkiezen. Zo blijft de komkommersla iedere keer weer een verrassing.
Simpel maar altijd heerlijk.

KokenKoken

Published by

4 thoughts on “Komkommersla

  1. Hier geen suiker, wel een klein beetje knoflook en drupje olie. De knoflook sluit geweldig verbond met komkommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *