Koolrabischotel

Wie kookt er nog koolrabi vandaag de dag? Niet veel mensen want ze weten niet meer wat je met een koolrabi moet doen. Sterker nog, veel mensen weten niet eens hoe een koolrabi eruit ziet.

Koolrabi is een heerlijke groente die uitstekend past bij een vleesgerecht. Je neemt één koolrabi per persoon en dit recept is voor vier personen dus nemen we vier koolrabi’s. Je schilt ze net zoals een aardappel of appel en dan graag een halve centimeter dik schil eraf. Snij ze in dunne plakken en kook ze 20 minuten in water. Een koolrabi kookt niet tot prut dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Ze moeten goed zacht zijn en dan laat je ze uitlekken in een vergiet. Als ze voldoende zijn afgekoeld om vast te pakken boter je een ovenschaal in en leg je daar een laagje koolrabi in. Laagje pittige geraspte kaas over, wat peper en zout en wat nootmuskaat. Weer een laagje koolrabi, kaas, enzovoort, enzovoort. Eindig met een laagje kaas. Giet er 175 ml volle melk overheen en zet in een oven van 180 graden. Na 30 minuutjes is de bovenkant bruin en dan snap je niet dat je niet vaker koolrabi op tafel zet.

Een heerlijke variatie is om de gare plakken koolrabi in een beboterde ovenschotel te leggen. Daarover doe je een klein beetje kaassaus (bechamelsaus met kaas erdoor). Dan plakken tomaat. Nog een laag geraspte kaas en hier en daar in plakjes gesneden zwarte olijven. Wederom 30 minuten in een oven van 180 graden.

Published by

11 thoughts on “Koolrabischotel

 1. Heerlijk, koolrabi… ik heb daar ook een heerlijk voorgerecht recept van Montignac van… als ik er eens aan denk zal ik het voo rje overtiepen en naar je toesturen. Het is de moeite waard, net als dit gerecht trouwens.

 2. ik heb dit net vanavond gemaakt, althans, met koolraap – what’s in a name. En ik was zo vrij er hazelnoten aan toe te voegen. Ik was namelijk toch met hazelnoten bezig want ik heb meteen ook je spruitjes met hazelnoten en sinaasappelboter van een paar dagen geleden uitgeprobeerd (ook lekker zonder de doperwtjes). Heerlijk allebei! Je ziet: ik kook echt van je 😉

 3. Ik steek mijn vinger op, ik kook nog koolrabi!
  Tot vorig jaar hadden we een groentetuin en verbouwden we het zelf.

 4. zeer lekker ,eten we reeds een tweetal jaren;kweek het nu zelf voor eigen gebruikt
  geburen zijn er ook al met bezen.zo wordt het doorgegeven

 5. vandaag de koolrabi in wezen slaan, sta ik in de rij bij appie,
  ((ergens anders verkopen ze het niet bij ons in de buurt;-) ))
  staan er twee dames achter me in de rij die zich afvroegen wat ik met die knollen ging doen?!!!
  dus ik uitgelegd en gelijk even je site gepromoot..haha…
  dus van de week eten we ‘ouderwets’ koolrabi!!!

 6. Zeker omdat inderdaad zo weinig mensen het kennen lijkt het mij de moeite waard te vermelden: koolrabi is ook heerlijk rauw! Zoet en sappig.

  En: mijn jongste, die een moeilijke eter is en geen vrienden is met groenten (en al helemaal met weinig bekende groenten) at dit overschoteltje zonder enig commentaar op!

 7. Vandaag nog een koolrabi uit de tuin gehaald. Dit is een extra dikke soort die je heel lang kunt laten staan in je tuin. Ik neemt hem als ik hem nodig hebt. Ze kunnen niet de winter door. Er groeien geen harde stukken in. Meestal maak ik hem klaar met een lekkere kerriesaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *