Krentenbrood met room, kaneel en parelsuiker

krentenbrood

Toegegeven. De foto is niet zo heel erg goed gelukt. Dit krentenbrood werd vergeleken met een ruimtewezen dat op onverklaarbare wijze in mijn keuken terecht was gekomen. Maar de overheerlijke boterhammen, met krenten en rozijnen, kaneel en parelsuiker en ook nog met room en ei, knapperig van buiten en zacht en geurig van binnen? Die waren echt alsof ze van de allerbeste bakker kwamen. Terwijl ik toch echt niet zo’n bakker ben. Daarom maak ik ook gebruik van een Broodbakmachine.

De recepten die ik zocht en vond waren allemaal verschillend. Sommige spraken over krentenbrood terwijl er helemaal geen krenten in het brood gingen. Die vond ik wel grappig. Ook kwam ik zaken tegen als “krentenbroodpoeder”. Dat blijkt een broodverbeteraar te zijn met gele kleurstof. En de hoeveelheden waren overal weer anders. Omdat ik in alle recepten wel iets miste of juist iets tegenkwam wat ik er niet in wilde hebben leek het mij verstandig mijn eigen recept te bedenken. Over het algemeen doe ik maar wat en vooral in het wilde weg maar deze keer was ik zo verstandig alles nauwkeurig op te schrijven. Het brood is uitstekend gelukt en ik deel het graag met jullie. Het recept dan bedoel ik.

In de bak van de broodmachine eerst de deeghaak doen. Ik vergeet dat weleens. Altijd grappig. Dan doe je er een scheutje (zonnebloem)olie in. Daarna een halve theelepel zout en een hele theelepel suiker. Ondertussen heb je in een maatbeker een ei gedaan. Dat vulde ik op met room tot 100 ml want die room stond er nog en moest op. Daarna het ei en de room aanvullen met water tot 230 ml. Je kunt ook alleen ei met water nemen. Of ei met melk. Giet de vloeistof in de bakvorm en doe er 350 gram tarwebloem bij, 4 gram droge gist, een theelepel kaneel en 30 gram boter. De broodbakmachine kan nu aangezet worden.
Op dit moment zet je 100 gram krenten en 100 gram rozijnen in heet water. Ze hoeven niet zo heel erg lang te weken want dan worden ze te zacht. Bij de piep giet je ze af en doe je ze in de bak erbij. Nu glijden en glibberen ze langs het deeg bij het kneden omdat ze nat zijn. Daarom strooi ik op dat moment een volle eetlepel tarwebloem over de krenten/rozijnen zodat ze beter opgenomen worden. Als laatste doe je er 50 gram parelsuiker bij. Dat is niet zo heel erg simpel verkrijgbaar en het hoeft ook niet. Is gewoon voor het lekker maar zeker geen noodzaak.

Ik ben niet zo’n nauwkeurige afweger en wat de gist betreft heb ik een zakje van 7 gram genomen en gewoon een beetje op de gok de helft daarvan op de bloem gestrooid. Men zegt altijd dat je alles bij het bakken heel zorgvuldig moet wegen. Het zal vast waar zijn maar ja, het zit niet in mijn aard. En mijn brood lijkt dan wel op een figuur uit een science fiction film maar het smaakt heerlijk!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *