Krokant geroosterde aardappelen uit de oven

geroosterde aardappels
Dit is helemaal geen recept. En al helemaal niet een door mijzelf uitgevonden recept. Je kunt geroosterde aardappelen uit de oven echt over het hele internet vinden. Niks bijzonders aan. Dus vooral niet denken dat het mijn recept is. Dat ligt gevoelig hoor in culiland. Brrrrrrr.

Ik wil alleen maar laten zien dat ze heel goed gelukt waren. Heel goed gelukt. Bros en krokant van buiten en zacht en bloemig van binnen. In het originele recept stond dat je ze het beste kunt maken met “Maris piper” aardappelen. Nu kun je in onze omgeving heel veel kopen maar Maris piper aardappelen vonden wij niet en we hadden ook geen zin om in deze tijd van het jaar de groothandel te bezoeken. Dus dan lees je wat over het soort aardappel (geschikt om patat, chips, puree van te maken) en denk je, dat kan dus ook met een half bloemige aardappel. Geen echte afkoker maar een “iets bloemige” aardappel. Gewoon uit de supermarkt.

In het originele recept gebruikt men eendevet of ganzevet. Tja, ook dat was even niet in huis. En echt, we hebben altijd wel een pot staan maar de laatste was net leeg. Dus gebruikten wij olijfolie.
Voor 2 personen schil je een pond iets bloemige aardappelen en die snij je in vieren of, als ze erg groot zijn, in zessen. In ieder geval mogen de stukken wel het formaat grote walnoot hebben. Blokken van ongeveer 4/5 cm zijn prima. Doe de stukken aardappel in een pan met wat zout en zorg dat ze net onder water staan. Hup! Op het gas en aan de kook brengen. Als ze koken laat je ze 2 minuten koken. Geen deksel op de pan.

De oven staat ondertussen op 180 graden en daar staat een bakblik in. Eentje die groot genoeg is want de aardappelstukken moeten straks de ruimte hebben. We laten het bakblik heet worden. Giet ondertussen de aardappels af in een vergiet en schud ze goed om zodat de buitenkant een beetje kruimig wordt. Bestrooi ze met een flinke eetlepel bloem (Nigella neemt griesmeel) en schudt ze nog een keer om.

In het inmiddels hete bakblik doen we 50 ml olijfolie dat laten we ook heet worden in de oven. Na 4/5 minuten kunnen de aardappels erbij. Roer die goed om in de olie zodat ze aan alle kanten bedekt zijn en zorg dat ze naast elkaar liggen. Het bakblik gaat 15 minuten de oven in en daarna draaien we de aardappelen om. Gewoon met twee vorken stuk voor stuk omdraaien. Zo gepiept. Dan gaan ze nog 15 minuten terug. Wij vonden dat ze nog wel iets bruiner konden dus we hebben ze nog 10 minuten langer in de oven laten staan. Ze waren perfect.

Had ik al gezegd dat dit recept overal op internet te vinden is? Niet door mij bedacht. Ik zeg het er maar even bij. šŸ˜‰

Published by

One thought on “Krokant geroosterde aardappelen uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *