Kruidenazijn maken. Tips en weetjes.

Kruidenazijn maken is een fluitje van een cent. En toch zijn er dingen die je even in de gaten moet houden. Ik maakte dragonazijn want de plant op het balkon groeide maar door en je moet er toch iets mee. Onderaan deze blog meer kruiden en specerijen die je kunt gebruiken.

Je neemt een fles met een brede hals (zie foto) of een grote glazen pot. Pas op dat de deksels van binnen geplastificeerd zijn en niet van metaal want dat reageert op de azijn. De flessen of potten die je gebruikt zijn uiteraard brandschoon. Ik heb een literfles met brede hals. Hou dit soort flessen in de gaten want ze zijn reuze handig. Je kunt ook wel een fles met een smalle hals gebruiken maar daar krijg je de kruiden wat moeilijker in en later ook niet meer uit.

Je doet de verse kruiden in de fles en drukt die met de achterkant van een pollepel naar beneden zodanig dat de fles of pot voor 1/3 gevuld is. Deze keer dus dragon. Heb je een fles of pot van een halve liter dan kun je die tot bovenaan vullen met azijn. Ik vulde mijn literfles tot de helft ongeveer.
Over het algemeen neem je 1/3 kruiden en 2/3 azijn.

Welke azijn?
Neem in geen geval alleen maar gewone witte azijn. Dat is erg zuur. Mengen met andere azijn kan wel. Ik had nog een fles champagne-azijn staan en vulde de rest bij met appelazijn en klein beetje gewone witte azijn. Witte wijnazijn is ook prima. Goed schudden en op een koele donkere plek wegzetten. Iedere twee/drie dagen schudden en over vier of vijf weken gaan we de kruidenazijn goed zeven. Dat kan door twee koffiefilterzakjes (vast nog wel een oude tante ergens met van die zakjes) in een trechter te doen die je op een schone fles zet. Of dubbel kaasdoek erin. Een brandschone theedoek mag ook.

Nu heb je een hele fijne azijn. Lekker door een dressing of om mayonaise mee te maken. Gebruik ook eens wat kruidenazijn als je een marinade maakt.

Je ziet weleens van die kruidenazijn met nog zo’n takje kruiden erin. Dat staat leuk maar het advies is: niet doen! Ten eerste wordt de smaak dan nog sterker maar ten tweede komt het de houdbaarheid niet ten goede. Als de azijn goed gezeefd is dan is deze minimaal 6 maanden houdbaar. En waarschijnlijk nog wel langer ook.

Zie je nou? Hartstikke simpel en toch wordt het weer een lang verhaal. Je kunt met alle mogelijke verse kruiden azijn maken. Maar ook specerijen zijn prima te gebruiken. Zorg ervoor dat je niet een heleboel smaken bij elkaar stopt en dat je de sterke smaken niet laat overheersen. Ik ga deze week ook nog kruidenazijn maken met een mengsel van verse oregano, rozemarijn en marjoraan. De rozemarijn is de sterkste van de drie dus daar neem ik iets minder van dan van de andere twee.

Wat kun je nog meer bij de kruiden doen?

Een combinatie van fijngesneden sjalotjes, gember, de schil van een citroen of sinaasappel (maar dan zo weinig mogelijk van het wit), knoflook, chilipepers (vers of gedroogd), zwarte peperkorrels, steranijs (sterke smaak), jeneverbessen, kruidnagels en venkelzaad. En de rest kun je zelf wel bedenken. Goed nadenken over welke smaken bij elkaar passen. Venkelzaad met de schil van een sinaasappel en zwarte peperkorrels is bijvoorbeeld een fijne combinatie.

Na verloop van tijd zal er wellicht wat droesem (zaksel) onderin de azijn zichtbaar worden. Geeft helemaal niets en kan geen kwaad. Schenk de azijn voorzichtig uit de fles als je deze gaat gebruiken en niet schudden. Je kunt de kruidenazijn ook gebruiken om komkommers of uienringen en dergelijke in te maken. Mogelijkheden zijn eindeloos!

KokenKoken

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *