Kruidige auberginestoof met kikkererwten

auberginestoof met kikkererwten
Foto van Flickr

De kwaliteit van gedroogde kruiden varieert nogal. Voor kruiden van goede kwaliteit hoef je echt niet altijd naar een speciaalzaak want in een aantal supermarkten zul je Original Spices vinden en die zijn echt heel goed. Het lijkt wat prijzig zo’n blikje maar je doet er lang mee want er zit best veel in. Mijn favoriet van dit moment is Baharat. Een samenstelling van paprika, korianderzaad, zwarte peper, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel en cayennepeper. Maar ook de Ras el Hanout is een aanrader. In deze pittige auberginestoof kun je kiezen uit de twee kruidenmixen. Overigens is een combinatie van de twee ook niet te versmaden.
De hoeveelheden zijn voor twee personen. Onderaan deze blog de tijden en werkwijze voor de slow cooker.

We beginnen met een grote ui, twee knoflooktenen en een aubergine in kleine blokjes te snijden. Bak de ui en knoflook in olijfolie tot ze beginnen te kleuren. Dan gaan de aubergineblokjes erbij. Klein scheutje olie toevoegen maar niet teveel. Blijf op hoog vuur de aubergine al regelmatig omscheppend bakken tot ook deze een kleurtje krijgt. Vervolgens doen we er een blik tomatenblokjes bij samen met een eetlepel Ras el Hanout of Baharat, een theelepel gemalen komijn en een halve theelepel chilipeper. Laat het geheel een uur zachtjes sudderen en voeg nog wat vocht toe als dat nodig is. Na een uur doe je er een blik kikkererwten bij en als die goed warm zijn kunnen we aan tafel. Heerlijk met couscous.

Maak je dit gerecht in de slow cooker dan bak je de ui, knoflook en aubergine eerst zoals hierboven staat. Dat mengsel gaat in de slow cooker samen met de overige ingrediënten (behalve de kikkererwten). Zet 6-8 uur op laag of 3-4 uur op hoog en doe er het laatste uur de kikkererwten bij.

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *