Langzaam gegaard rundvlees met Marokkaanse specerijen

kruiden
Marokkaanse producten op de Beverwijkse Bazaar

Wat een lange titel. Ik zou het gewoon Marokkaanse stoofschotel noemen. De lange titel klinkt echter veel smakelijker dus die heb ik letterlijk overgenomen uit het mooie Kookboek bij dementie. Heerlijke recepten staan er in dat boek. Om samen te koken want wie samen kookt eet met meer smaak en dat is bij mensen met (beginnende) dementie wel erg belangrijk. Goed blijven eten zorgt voor een betere conditie.

We maken dus een Marokkaanse stoofschotel voor 4 personen.
Snij 800 gram stoofvlees in grote dobbelstenen. Doe dat in een braadpan met dikke bodem en meng het volgende door het vlees:
2 kleine gesnipperde uien, 4 fijngehakte knoflooktenen, 2 theelepels ras el hanout (of 1 theelepel komijn en 1 theelepel gemalen koriander), een halve theelepel harissa (of 1 theelepel paprikapoeder), wat zout en peper, 400 gram tomatenblokjes uit blik, het sap van 1 citroen en de rasp van een halve citroen, 2 theelepels honing, 2 eetlepels fijngehakte koriander en 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie.
Doe er 100 ml water bij en roer alles door elkaar.

Stoven kan op een laag vuur op het fornuis maar ook in de oven. Zet in dat geval de oven op 150 graden en zet de pan er vanaf het begin in. Waarom zou je een oven eerst voorverwarmen? Daarna moet de pan ook weer warm worden. Als je een gerecht direct vanaf het begin in de oven zet warmt het vanzelf mee met de oven.
Stoven doen we 3 tot 4 uur. Af en toe roeren en eventueel nog vocht erbij doen.
Slowcooker: laat het water weg en zet de slowcooker 4 uur op hoog of 7/8 uur op laag. Voeg alleen een klein beetje water toe als dat echt nodig is.

Op het bord nog wat fijngesneden kriander of platte peterselie erover. Lekker met couscous of brood.

Ik zou bij deze (en trouwens vrijwel alle) stoofschotels het vlees eerst even aanbraden en dan uit de pan halen. In het overgebleven vet dan de uien smoren en pas daarna alles door elkaar roeren. Dat komt de smaak zeker ten goede.

Wie meer over dit boek wil lezen kan hier de recensie vinden op kookboekennieuws.
Op Bol.com staat een inkijkexemplaar dat een goed beeld geeft van dit boek.

Published by

4 thoughts on “Langzaam gegaard rundvlees met Marokkaanse specerijen

 1. Hallo Culinette,

  Hoewel dit artikel wat ouder is blijft het actueel en een heerlijk recept. Ik ben gek op stoofvlees zeker deze winter periode. Ik eet liever een klein stukje vlees omdat ik weet waar het vandaan komt. Zelf koop ik graag vlees bij de boer. In het vlees pakket zit vaak wat meer stoofvlees waar ik de lekkerste stoofpotjes van maak zoals die van jou.
  Ik draag de lokale boer een warm hart toe. Daarnaast vindt ik het belangrijk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen. Wat is jou mening?

  Met vriendelijke groet,
  Hanna

  1. Hoi Hanna,

   Mijn mening is dat een commentaar als dit als linkdumping wordt gezien. Ik heb de link dus verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *