Lemon curd

Lemon curd

Je kunt het in vrijwel iedere supermarkt kopen en het is niet eens zo duur. Ik zag een pot bij de jammen staan voor ongeveer een euro. Nou, zeg nou zelf. Prima prijsje toch?
Klein puntje is alleen de ingrediëntenlijst. Het begint met een heleboel glucose-fructosestroop en daarna nog een heleboel moeilijke woorden met meer dan vier lettergrepen.
Mijn recept heeft precies vier ingrediënten en je kunt het heus een maandje bewaren. Waarom je dat zou doen is raadselachtig maar het kan.
En geen geneuzel met au bain-marie gedoe wat je in zoveel recepten ziet. We houden het simpel.

Voor ongeveer een halve liter (2 potten van 250 ml) nemen we 3 citroenen. Goed schoonboenen, afdrogen en de schil heel fijnraspen. Proberen om er geen wit bij te laten komen. Verder de citroenen uitpersen.
Doe het sap en de rasp in een grote pan en meng er 300 suiker en 75 gram roomboter door. Al roerend verhitten tot suiker en boter helemaal zijn opgelost. Vervolgens laten we dit mengsel koud worden.
Roer drie eieren los (niet klutsen) en doe die bij het koude citroenmengsel. Op een laag vuur verwarmen. Voortdurend blijven roeren en niet laten koken! Als het mengsel een crème is geworden en mooi aan de lepel blijft hangen is het klaar en kun je het direct in de brandschone potten doen.

Heel leuk en lekker is om dit ook eens te maken met sinaasappels (2 grote of 3 kleine) of limoenen. Vooral die laatste geven een heel bijzondere fijne smaak. Neem er dan 5 of 6 afhankelijk van het formaat.
Heerlijk op een plakje (chocolade) cake of in een dessert met dikke griekse yoghurt. Schepje over het ijs is ook niet te versmaden.
Leuk potje en etiket en je hebt met de aankomende feestdagen in het verschiet wederom een leuk, goedkoop en toch heel bijzonder cadeautje.

KokenKoken

Published by

3 thoughts on “Lemon curd

  1. Heerlijk bijv. 150 gr. curd te mengen met 100 gr. griekse yoghurt en 50 gr. slagroom. Serveer in kleine glaasjes, strijk glad en strooi bovenop wat bruine suiker en laat even staan zodat dit laagje smelt. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *