Little gem geroerbakt met spekjes en blauwe kaas

little gem

Je kent ze wel die kleine kropjes sla. Meestal zitten er drie in een verpakking. Het is een vrij stevige slasoort en men noemt het ook wel Romaine sla. Ik noem het Little gem want onder Romaine sla versta ik dan weer die grotere kroppen. En kleine Romaine noemen anderen dan weer Baby Romaine. Wat zijn we fijn ingewikkeld aan het doen hè?
Little gem kun je lang bewaren. Maar waarom zou je het bewaren? Je kunt het beter opeten.
Je kunt het fijnsnijden en omhusselen met een lekkere dressing. Maar soms is het niet lekker om een koude sla op je bord te hebben. Als je het eet bij een pasta of bij gebakken aardappelen dan wil ik persoonlijk altijd graag de borden voorverwarmen. En op een warm bord wil je geen koude sla. Dus maken we warme sla en dat gaat met Little gem heel goed.

Reken per persoon één krop Little gem, 50 gram (gerookte) baconblokjes en 50 gram blauwe kaas.
Snij de kontjes van de slakropjes en haal de bladeren uit elkaar. Goed wassen en droogmaken. Bak de baconblokjes in wat olie of boter tot ze knapperig zijn en haal ze dan uit de pan. Ondertussen heb je de blauwe kaas in blokjes gesneden. In dezelfde pan als waar je de bacon gebakken hebt (en dus ook in datzelfde vet) roerbak je nu de blaadjes van de Little gem tot ze een klein beetje zacht beginnen te worden. Niet te lang want het is geen andijvie. Het moet wel knapperig blijven. Op het laatst strooi je er de blauwe kaas overheen. Nog even roerbakken tot de kaas begint te smelten en dan kan de sla in de grote slakom. Direct serveren.

Variaties: Vervang de blokjes bacon door chorizo die je knapperig bakt. Vervang de blauwe kaas door pikante geraspte boerenkaas.

Published by

One thought on “Little gem geroerbakt met spekjes en blauwe kaas

  1. Laat ik nou net zitten denken wat ik met dat overgebleven kropje little gem moet doen. Nou, nu weet ik het 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *