Makreelsalade met mierikswortel en aardappel

Makreelsalade
Foto van Flickr

Deze makreelsalade met mierikswortel en aardappel heeft een pittige ‘bite’ en dat komt door de mierikswortel. Je kunt mierikswortel in vrijwel iedere supermarkt kopen in kleine potjes. De moeite waard om zo’n potje aan te schaffen want het blijft lang goed maar is in sauzen en dressings zo lekker dat het snel op zal zijn. Overigens zie je ook steeds vaker verse mierikswortel. Zelfs in de supermarkt. Dat is natuurlijk helemaal geweldig. Een stukje schillen en dan heel dun raspen. Vooral bij vis is dat eigenlijk altijd lekker. Heb je een tuin dan loont het de moeite om daar een stuk mierikswortel in de grond te planten. Wel altijd eerst een emmer zonder bodem ingraven en daar de mierikswortel in want het is tuig hoor. Binnen de korste keren heb je een tuin vol mierikswortel.

Je kunt zowel gerookte makreel gebruiken (zo’n hele) of van die platte filets die je voorverpakt in de winkel ziet.
Wij nemen hier die platte filets (zo’n 200 gram) en halen het vel van de achterkant. In grote stukken verdelen en eventuele graatjes eruit. Kook 350 gram nieuwe aardappeltjes bijna gaar in zo’n 10 tot 12 minuten. Even af laten koelen en dan halveren. Maak een dressing van 1 flinke theelepel mierikswortel, het sap van 1 citroen en een potje crème fraîche. Roer de dressing door de nog wat lauwe aardappeltjes en meng er daarna de makreelstukken en een zakje waterkers door.
Op een mooie platte schaal schikken. Serveer met bijvoorbeeld bruin stokbrood en kruidenboter. Een mooie lichte maaltijd voor twee personen of voorafje voor vier.

Published by

4 thoughts on “Makreelsalade met mierikswortel en aardappel

 1. QUOTE : “Ik hoef natuurlijk niet het verschil uit te leggen tussen een gestoomde makreel, de hele vis zoals je die op alle markten en viswinkels ziet, en de gerookte makreel die helemaal plat is en vaak ook verpakt in supermarkten aan de muur hangt.”

  Wat een onzin. Zowel gestoomde als gerookte makreel is in vele varianten verkrijgbaar. Als hele vis of geportioneerd. Volgens mij heb je zelf geen idee. Leg maar eens uit.

 2. @ Bertus. Zoals ik al zei, ik leg het verschil tussen de twee niet uit. Je kent het of je kent het niet. Hier is het in ieder geval niet in vele varianten verkrijgbaar. Fijn dat dat bij jou wel blijkbaar het geval is.

 3. Beste Culinette;
  Het is al weer een hele tijd geleden dat ik op jouw site heb ingelogd. Wat een mooie site is het geworden. Ik wou alleen even kijken, maar voor je het weet ben ik weer een uur verder!! Allemaal super lekkere recepten. . . .

  Binnenkort ben ik aan de beurt om een lunch te verzorgen voor mijn bridgeclubje. Meestal doet iedereen wat soorten broodjes, beleg. Want het moet gemakkelijk zijn en snel. Maar ik wil eens wat anders gaan doen. Nou heb ik je recept gezien van ham en olijvenbrood. Dat lijkt mij zo lekker. Kan ik dat combineren met je minestronensoep of wortelsoep met kip? Als je denkt dat dat niet zo’n goede combinatie is, dan ga ik denk ik voor de meizoen salade met bruinbrood of ciabatta.

  Wat denk je? Bijvoorbaat hartelijk dank. Ik zie uit naar je antwoord.
  Hartelijke groet

 4. @Louisse. In deze tijd van het jaar zeker de Meizoensalade kiezen. Soep met ham/olijvenbrood in de herfst. En wat dacht je van een hartige taart? Vrijwel alle hartige taarten kun je ook op kamertemperatuur eten. En dan met een salade erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *